Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.20 / dotaz č. 122465
Dobrý den,
Máme terasu (5x5 m) nad garáží, ze dvou stran obklopenou obytným prostorem, kterou protéká voda a plánujeme ji rekonstruovat. Garáž má strop z hurdisků, vznikají zde tepelné mosty na ocelových nosnících. V zimě je vidět jak na terase taje sníh nad nosníky. Celá vrstva podlahy má cca 26 cm (na okraji po vyspádování). Nosníky jsou 16 cm. Jakou byste doporučil skladbu terasy pro co nejlepší odstranění tepelných mostů?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pro správné navržení skladby střechy/terasy by bylo vhodné, aby konkrétní řešení navrhl projektant, který bude podrobněji seznámen se situací na místě.
Základní informací mj. je, zda je garáž vytápěná či temperovaná a jakou tloušťku může mít nová skladba.

Řešení pro odstranění tepelných mostů zřejmě povede na zateplení střechy z horní strany. Nabízí se např. použití extrudovaného polystyrenu. Tloušťka závisí na možnostech konkrétního řešení a na způsobu vytápění garáže. Pro omezení výšky skladby lze použít i materiály s velmi nízkou tepelnou vodivostí, např. PIR či fenolitickou pěnu.
Důležité je rovněž navržení vhodné parozábrany a hydroizolační vrstvy, aby střecha fungovala správně a nedocházelo ke kondenzaci vodní páry ve skladbě střechy.
Finální pochozí vrstvu lze buď lepit či pokládat na podložky.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk