Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.20 / dotaz č. 122473
Dobrý den,

na našem domě budeme opravovat střechu a s nimi i pláště komínů , řešíme problém jak zabránit tomu aby do plášťů zatékalo. Byla nám navržena možnost obložit komíny polystyrenem a polystyren natáhnou fasádu. Jeden komín bude určený pro krbová kamna a bude vyvložkovaný a a další komíny budou určené pro kondenzační plynové kotle.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem
Problém průniku vlhkosti do nebo kolem pláště komínu je třeba řešit ve třech rovinách:

- Skrze plášť komínu – zde existuje množství stavebních stěrek, omítek, nátěrů, obkladů apod., které je možno použít pro dostatečnou voděodolnost povrchu komínu.

- Skrze napojení střešní krytiny – zde je nutno použít dvojité oplechování (spodní a vrchní), přičemž spodní je fixováno na střechu a musí zajistit, aby do interiéru budovy nepronikla dešťová voda stékající po střešní krytině a vrchní je fixováno ke komínovému tělesu, překrývá spodní oplechování a musí zajistit, aby do interiéru nepronikla dešťová voda stékající po plášti komínu.

- Skrze ústí komínu – komínová hlavice (deska) musí být dostatečně dotěsněna a v případě betonové desky musí mít zajištěno těsnění v napojení na plášť komínu (případně dostatečný přesah s okapničkou).

Ze zkušenosti lze říci, že nejčastější chybou je použití pouze jednoduchého (spodního) oplechování.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk