Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.20 / dotaz č. 122487
Dobrý den,
řešíme zápach na chatě po sprchování a zatopení výkonnými kamny.
Už jsem si říkala, že nemáme odvětraný septik, že to bude tím, ale pan Veselý ve vaší poradně popisuje, že odvětrán být nemusí.
Akorát, že my nejsme napojení na kanalizaci ale na trativod.

Septik je v těsné blízkosti chaty....

Co s tim?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Do septiku je sveden ležatý svod splaškové kanalizace a záleží na tom, jak je celkové vedení odpadních trub provedeno a co vše je napojeno. Odpadním potrubím se vždy zápach ze splaškové kanalizace a tedy i septiku šíří. Pokud jde o odvětrání, patrně jsem zmiňoval nutnost mít provedené odvětrání kanalizačních rozvodů jako celku. To se obvykle provádí na nejvzdálenějším WC, kde se vede svislé odvětrávací potrubí nad střechu. Z logiky věci musí být toto potrubí provedeno jako těsné a ukončeno správně fungující odvětrávací hlavicí nad střechou. U rozsáhlejších staveb s více sociálními zařízeními je těchto odvětraných stoupacích potrubí více. Kromě odvětrání systému slouží i na přisávání vzduchu a vyrovnání tlaků v potrubí. Při spláchnutí klozetu může dojít k „vysátí“ vody zápachové uzavírky (sifonu) u přilehlého umyvadla, dřezu apod.
V praxi funguje řada starších septiků, které přímé odvětrání z akumulačního prostoru nemají, a přesto systém funguje.
V daném případě bych doporučil zrevidovat, zda u všech zařizovacích předmětů, včetně sprchových gul a jiných vpustí, jsou funkční zápachové uzavírky. Ty musí být i u napojení vzduchotechnických zařízení (potrubí od ventilátorů), pokud tato mají odvod kondenzátu do kanalizačního systému.
Souvislost s kamny je daná tím, že přívod spalovacího vzduchu pro topeniště vytváří podtlak v interiéru a tím přisávání pachů z nějakých netěsností kanalizace. Může tedy souviset i s odpadem sprchy, kde sifon možná chybí nebo je špatně napojen. Variantou jistě je pomoci systému doplněním odvětrávacího potrubí přímo na septik. Zde se může stát, pokud je septik těsně u chaty nebo venkovního sezení, že bude obtěžovat zápachem venku.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk