Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.20 / dotaz č. 122499
Dobrý den, na dřevěné chatě budeme dávat novou plechovou střechu (sedlová 40m2) , ve stávající je azbestová roura - komin. Komin byl stavěn asi v 60-tych letech. Jeho stavba: pod chatou je asi 150cm cihlový plný sokl( zaplavová oblast-povodně ) dále prochází zdi asi 250cm a jde do patra( ložnička), tady je patka a zde začíná azbestova roura(, asi160cm zavlazovala loznicku) a končí nad hřebenem střechy , dle předpisu . Jak to řešit:? Na stávající patku vystavět komin, což by bylo asi 270 kg 3m nebo nechat rouru a věřit, ze vydrží dalších 50 let a nevyhoři celá osada a my teď nebudeme ve spánku dýchat splodiny nebo vybourat cely komin( strašná představa)
Vámi popsané provedení není pravděpodobně z hlediska funkčnosti a bezpečnosti vyhovující.

Řešení jsou v podstatě dvě:

1.- komín přestat využívat a zajistit temperaci jiným způsobem. Pravděpodobně elektrickým topidlem. Tuto možnost není vhodné při rozhodování opomíjet, protože při občasném použití bývá finančně nejvýhodnější. Náklady na el. topidlo jsou cca 500 – 2000,- Kč a při výkonu 2 kW jsou hodinové provozní náklady cca 9,- Kč. Při cca 200 provozních hodinách ročně je to 1800,- Kč/rok.

2.- komín rekonstruovat, což prakticky znamená jednak současný komín zbourat a postavit nový, jednak vyřešit přívod vzduchu ke spotřebiči. Nový komín včetně přívodu vzduchu musí odpovídat současné legislativě, a to včetně požadavků na požární bezpečnost. Pro stavbu lze využít jak systémů „těžkých“ s nosnou matricí a keramickou vložkou, tak systémů „lehkých“ nerezových. V každém případě je třeba počítat s náklady v desítkách tisíc.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk