Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.20 / dotaz č. 122509
Dobrý večer, náš 4 patrový panelový dům přešel na vytápění domu tepemými čerpadly vzduch voda a zůstal nám nefunkční komín vysoký cca 14 metrů, chceme hlavici zakrýt proti dešti a sněhu a hlavivi vybavit samočinným odtahovým - větrným ventilátorem aby došlo k odvádění vlhkosti. Je náš postup správný. Předem Vám děkuji za odpověď.
Ano – Vaše řešení je správné. Komín je třeba jednak zaslepit ve všech připojeních (sopouchy v kotelně, nebo v jednotlivých bytech) a jednak nad střechou tak, aby do průduchu nemohla pronikat dešťová voda. Současně je třeba zajistit možnost větrání, což je možno provést vzduchovou mezerou pod oplechováním (zaslepením) ústí, nebo větrným ventilátorem. Větrný ventilátor je přitom poměrně nadstandardní řešení. Vzduchová odvětrávací mezera obvykle postačuje.

Takto „zabezpečený“ komín sice nepodléhá povinnosti kontroly dle vyhl. 34/2016 Sb., ale stále je to komín. To mimo jiné znamená, že nesmí být použit k jinému účelu (odvětrání WC, koupelen, digestoří, vedení elektrických kabelů, další rozvody apod.). Pokud byste plánovali podobné využití, je třeba komín protokolárně (zápisem) vyřadit z provozu. Tím se z komínu stane šachta.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk