Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.20 / dotaz č. 122522
Dobrý den, chtěl bych se zeptat v souvislosti s novelou ČSN 73 0331-1:2020 na výklad pojmu lokální zdroj tepla na pevná paliva s akumulační hmotou. Myslí se tím i takovéto krbová kamna s obložení akumulační hmotou např kachlemi - viz https://www.romotop.cz/akumulacni-krbova-kamna? Děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, našel jsem si příslušnou normu a přesnou definici v ní nevidím. Nicméně na straně 13 je uvedená tabulka A.1, a v ní je doslova uvedeno „Lokální zdroj tepla na pevná paliva s ručním přikládáním, bez teplovodního výměníku odtahem spalin a akumulační hmotou (např. kachlová kamna)“. Jiná informace zde není. Pokud bychom z toho měli vycházet, tak ano, vámi uvedená kamna tuto definici splňují. Není o tom zmínka ani v původní dnes již neplatné normě ČSN EN 13240: „Spotřebiče na pevná paliva k vytápění obytných prostorů – Požadavky a zkušební metody“, která byla nahrazená normou EN 16510-1-2018, ta ovšem není harmonizovaná a je v AJ.
I když se mi nepodařilo najít přesnou definici, která by měla oporu v nějakém legislativním dokumentu, myslím, že vámi uvedená kamna splňují definici „Lokální zdroj tepla na pevná paliva s ručním přikládáním, bez teplovodního výměníku odtahem spalin a akumulační hmotou“.

S pozdravem Jan Truxa