Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.11.20 / dotaz č. 122527
Dobrý den, mohu se zeptat, jestli je v legislativě či v plánu zakomponovaná možnost "sdílení" elektrické energie? Myšleno - mám dvě odběrová místa elektřiny (na jedno rodné číslo), na jednom odběrovém místě mám instalovanou malou FVE do 10kW. Je možné aby byly přetoky z FVE do sítě "spotřebovávány" v druhém odběrovém místě? Chápu, že bych platil distribuci, jen se chci zeptat na možnosti spotřeby elektřiny jinde, než byla vyrobena pomocí malé FVE. Děkuji
Dobrý den,
V současné době bohužel přenos elektrické energie v rámci více odběrových míst není dle energetického zákona č. 458/2000 Sb možný.
Provozovatel distribuční soustavy či prodejce elektrické energie Vám v současné době může nabídnout zvýhodněný tarif na přetoky elektrické energie, ovšem ve velmi malém, respektive omezeném množství. Tento tarif ovšem neřeší Váš požadavek.
V blízké budoucnosti je očekávána novela energetického zákona, která by toto mohla umožňovat.
Na trhu se již několik výrobců, kteří se zaobírají tímto systémem tzv. vytvořením virtuálního přemostění mezi dvěma odběrnými místy.

V případě dalších dotazů týkajících se této problematiky nás neváhejte navštívit v konzultačním středisku, rádi se touto záležitostí budeme zaobírat důkladněji