Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.11.20 / dotaz č. 122541
Dobrý den,
stavíme jednopodlažní rodinný pasivní dům (Bungalov).
Řešíme upevnění roštu pro sádrokartonový podhled do stropu který je ze spiroll předpjatých stropních betonových panelů .
Při vrtání otvorů pro upevnění roštu se nevyhneme tomu že se provrtáme do dutin spiroll panelů které nelze rozumně utěsnit. To je z mého pohledu velký problém který se projeví při blower door testu.
Vzduchotěsnou obálku nám tvoří:
1. Železobetonová základová deska 25cm která má tepelnou i hydroizolaci zespodu pod deskou (pěnosklo a PVC fólie)
2. vnitřní omítky (stěny z vápenopískových cihel 240mm v obvodových stěnách využíváme svislých energetických kanálů v cihlách v kombinaci s utěsněnými el. krabicemi)
3. právě spirol strop. (všechny spáry mezi panely i mezi panelem a věncem utěsněny polyuretanovým tmelem)
Prosím o radu jak vyřešit toto kotvení roštu pro sádrokarton aby bylo vzduchotěsné.
Existují nějaké utěsňující hmoždinky?
nebo každou hmoždinku a šroubek nějak utěsnit polyuretanovým tmelem? (bude jich ale obrovské množství) nebo jestli existuje nějaká těsnění pod každý šroubek který bude mít otvor srze?

Druhá moje otázka zní zda je nutné utěsňovat spáru kolem kanalizačního potrubí ještě jednou na základové desce, když jsou již tyto prostupy pečlivě utěsněny pod základovou deskou PVC hydroizolační fólií která tvoří celistvou nepropustnou plochu pod celou základovou deskou.

Třetí otázka zní: Je vhodné napojení obvodových stěn na betonovou základovou desku přetěsnit fasádním stěrkovým tmelem. Jako jistotu utěsnění ještě před zhotovením vnitřních omítek?
Případně má význam tímto způsobem přetěsňovat i všechny svislé spáry mezi vápenopískovými bloky obvodových stěn? Nebo vnitřní omítka sama o sobě bude dostatečná vzduchotěsná vrstva?

4. Má lepší vzduchotěsné vlastnost klasická jádrová omítka 0.8 nebo sádrová omítka?
je tam měřitelný rozdíl?

5. Dokáže dobře utěsnit spáru v elektroinstalační průchodce mezi vodičem(kabelem) a průchodkou řekněme centimetrová vrstva polyuretanového tmelu PU 50, nebo bude vhodnější Stavbařský butylenový tmel. nebo doporučíte vhodnější řešení.

Dobrý den,
řešení kotvení je hned několik, asi nejjednodušší je použít gumové (bitumenové) podložky pod kotvené profily a šrouby přichytit skrz ně. Profil se přitíhne a otvor zatěsní. Každopádně bych vám radil spirol celoplošně zatáhnout do vrstvy lepidla a až to kotvit rošt. Zajistíte tak vzduchotěsnou rovinu.
Co se týká prostupů deskou, tak pokud je hydroizolační vrstva napojena i na obvodové stěny, tak v tom není problém. a není potřeba těsnit znovu ještě nad deskou.

Dále je potřeba i na konstrukci obvodových stěn mít celistvou vrstvu (například lepidla) až k úrovní vzduchotěsné vrstvy v podlaze, je proto nezbytné provést omítnutí (lepidlo) až na hrubou podlahu.

4. pokud je omítka provedena dobře, beze spár je to jedno.

5. Utěsnění průchodek je obecně problém, průchodka by měla být ukončena na úrovni konstrukce a kabel ideálně opatřen manžetou (např. od společnosti CIUR, či dalších).
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk