Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.20 / dotaz č. 122660
Dobrý den,
máme malou chatičku cca 25 m2 z plynosilikátu tloušťka 30 cm. Nadmořská výška 460 m, Broumovsko. Jezdíme tam asi na 2-3 víkendy měsíčně.

Součástí je malinká koupelnička s WC - obvodová stěna je plynosilikát 12 cm + 15 cm čedičová deska. Koupelnička má asi 4 m2 - 1 stěna společná s chatou - jsou zde dveře pro průchod do koupelny, v jedné obvodové stěně jsou nové plastové dveře ven (aby se dalo v létě chodit na wc z venku), v jedné obvodévé stěně malinké nové plastové okno. Letos jsme zavedli vodu i na zimu, tj. máme zde splachovací wc, bojlerek 20l, voda je ve stěně (jedna část vede i obvodovou stěnou - asi 1m). Uvažujeme o temperování koupelničky - abychom nemuseli při odjezdu vypouštět vodu z trubek a bojleru (i wc).
1. asi bychom to řešili elektrickým "přímotopem"- musí být malinký, bezpečný kvůli požáru. Poraďte prosím konkrétní možnosti + hrubý odhad nákladů za elektřinu na 1 měsíc.
2. jsou i jiné možnosti kromě elektřiny?
Dobrý den,
na základě vašeho popisu se velmi těžko takto na dálku radí. Záleží na tom, jak je potrubí izolované a jaké vlastnosti má obálka stavby, zda vůbec dojde k promrznutí daného objektu v horizontu týdne nebo 14 dnů. Variantou ochrany vody by mohly být i potrubí s odporovým drétek (samo potrebí je schopné topení), které by zajišťovali teplotu nad bodem mrazu bez toho, aniž by bylo třeba vytápět celý prostor.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk