Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.20 / dotaz č. 122661
TEMPEROVÁNÍ KOUPELNIČKY PROTI ZAMRZNUTÍ
Dobrý den,
máme malou chatičku cca 25 m2 z plynosilikátu tloušťka 30 cm. Nadmořská výška 460 m, Police nad Metují. Jezdíme tam asi na 2-3 víkendy měsíčně.

Součástí je malinká koupelnička s WC - obvodová stěna je plynosilikát 12 cm + 15 cm čedičová deska (Zateplovali jsme po původních majitelích). Koupelnička má asi 4 m2 - 1 stěna společná s chatou - jsou zde dveře pro průchod do koupelny; v jedné obvodové stěně jsou nové plastové dveře ven (aby se dalo v létě chodit na wc z venku); v jedné obvodévé stěně malinké nové plastové okno. Letos jsme zavedli vodu i na zimu, tj. máme zde splachovací wc, bojlerek 20l, voda je ve stěně (jedna část vede i obvodovou stěnou - asi 1m). Uvažujeme o temperování koupelničky - abychom nemuseli při odjezdu vypouštět vodu z trubek a bojleru (i wc).
1. asi bychom to řešili elektrickým "přímotopem"- musí být co nejmenší, bezpečný, termostat - teplota proti zamrznutí. Poraďte prosím konkrétní možnosti, konkrétní kvalitní výrobky + hrubý odhad nákladů za elektřinu na 1 měsíc.
2. jsou i jiné možnosti kromě elektřiny - "přímotopů"?

Moc děkuju za odpověď. Martina
Dobrý den,
Pro temperování místnosti WC zcela jistě stačí elektrický přímotopný konvektor s programovatelným termostatem. Výkon do 500W. Na termostatu si nastavíte spínání, pokud teplota v interiéru klesne pod 5 C . Výrobce sdělit nemohu, ale technologicky se jedná o nenáročný produkt. Co se týká nákladů na vytápění, bude se za stávajících okrajových podmínek jednat o minimální částku (zateplený prostor, temperování na 5C, ovládané termostatem) Odhaduji průměrně max 0,5-1KWh za den.
Samozřejmě jsou i další řešení - použití topného drátu kabelu, který se umístí podél vodovodních trubek, a popřípadě i využití fotovoltaiky. K tomu, abych mohl seriózně doporučit návrh, musel bych provést místní obhlídku.
David Knill, EKIS POlice nad MEtují
Odpovídá:  Ing. David Knill - EKIS Police nad Metují, IR Inspections
Téma:  Vytápění
tisk