Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.20 / dotaz č. 122682
Dobrý den, firma zateplovala panelák.Ještě před kolaudací jsem zjistil nad oknem plíseň.Zjistil jsem, že špaleta nad oknem není zateplená.Důvod dle stavebníka a stavebního dozoru je, že nelze vatou zateplit, protože tam není místo/rám okna je "utopen" a vyčnívá pouze 2cm/.Stavebník odmítá zateplit špaletu nad oknem a chce zateplit vnitřek bytu KOOLTHERMEM tl. 20mm.
Myslím si,že problém přetrvá,jenom to nebude vidět/plíseň bude bujet pod izolací/
Navíc vyvrtali skrz zeď otvor pro vedení kabelu k satelitní anténě,zásuvku přilepili na montážní lepidlo.Okolo se objevila plíseň. Po odstranění zásuvky otvorem pro kabel proudí tak rychle vzduch, že zhasíná plamen zapalovače.

Paní ze stavebního dozoru tvrdí:Je podmínka, že v BJ musí min. 2x denně větrat po dobu cca 10 minut a topit. V případěm, že toto nebudete dodržovat, bude se Vám plíseň neustále objevovat. Vzhledem k tomu, že jste ji tam měl již před zateplením, je pravděpodobné, že pokud se nebudete řídit pravidly denním větráním a topením, bude se Vám plíseň vracet.

Nevím jak postupovat, je to jako boj s větrnými mlýny.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
plíseň nad oknem je široký pojem. Potřebovali bychom znát konkrétní případ a zařadit si ho do širších okolností. Například jestli se jedná o poslední patro pod střechou, rohovou místnost atd..

Obecně se ale dá říct že pokud se plíseň objevovala již před zateplením objektu, problém bude patrně někde jinde, než v nezateplené špaletě. Může se tedy jednat o špatný tepelně-technický režim v bytové jednotce (nebo změna využití místnosti), kondenzaci vodních par na povrchu vlivem příliš nízké povrchové teploty nebo třeba kondenzaci vodních par ve střešní konstrukci atp.. S největší pravděpodobností se bude jednat o nějakou kombinaci několika vlivů.

Pro začátek bychom Vám poradili do problematické místnosti osadit teploměr s vlhkoměrem a snažit v místnosti udržovat něco okolo 20 °C a 50% relativní vlhkosti vzduchu. Větrání doporučuji délky cca 3 minuty, nikoli ventilačkou, ale oknem dokořán a několikrát denně. Počat větrání závisí na vlhkosti, ale třeba 8x denně. Pokud budou problémy přetrvávat, tak jít postupem nějakého odborného či znaleckého posudku, který by měl na problém najít a navrhnout jeho řešení.
Odpovídá:  Ing. Jiří Šál* - EKIS České Budějovice OP ČSSI tisk