Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.20 / dotaz č. 122705
Dobrý den, potřebuji poradit, do jaké míry mohu omezit tvorbu kondenzátu na izolaci uvnitř střešního pláště. Svépomocně jsem postavil přístavbu k domu a chci střechu této přístavby využít jako pochůznou zelenou střechu. Základem jsou trámy 160 mm, na nich OSB deska 25 mm, překrytá natavenou lepenkou a PVC folii. Zespodu jsem mezi trámy vložil čedičovou izolaci 160 mm, na trámy přimontoval rošt , ve kterém byla skelná vata 50 mm. Uzavřel jsem to SDK deskami. Průběžně jsem topil a záhy se mi v rozích místnosti začala tvořit vlhkost. Odkryl jsem SDK desku a zjistil jsem na izolaci značné množství vody - kondenzátu. Celé jsem to demontoval, až na holé trámy. Chci to znovu (po lepším prostudování technologie) poskládat, ale takto: zespodu mezi trámy na stropní OSB desku přiložit a zatmelit parozábranu (Isover Vario XtraSafe) - aby mi nešla vlhkost do OSB desky, pak opět keramickou izolaci Isover Orsik mezi trámy 160 mm, zespodu na trámy parozábranu s utěsněním všech průchodů kabelů, po přimontování konstrukce SDK do trámů přes parozábranu - utěsnění všech šroubů tmelem. Na to pověsím profily a přimontuji SDK desky. Navíc chci zvenku shora na střechu, kde je nyní PVC folie dodatečně položit podlahový PES 100 mm , poslepovat do souvislé desky, zakrýt folii a zasypat hlínou 100 - 150 mm. Ze zoufalství jsem vyvrtal otvory skrze fasádu do každého prostoru mezi trámy, aby měla vlhkost možnost někudy vyvětrat. To je celá skladba. Zajímá mě názor odborníka, jestli mohu očekávat zvýšený výskyt kondenzátu, nebo už to může být takto na věky. V místnosti se bude topit na cca 20 C. Děkuji
Dobrý den,
Vámi popsaný původní stav skladby střechy je z hlediska možnosti vzniku kondenzace nejhorší možný, jaký si lze představit. Ze strany místnosti je skladba k prostupu par zcela otevřená a naopak záklopová OSB deska sama o sobě, natož ještě s překrytím asfaltovou lepenkou a PVC fólií je difuzně neprostupná, takže na jejím z hlediska tepelně ochrany neošetřeném povrchu vodní páry kondenzují a stékají do mezitrámové a podtrámové izolace a po jejich nasáknutí dál do přilehlých konstrukcí.
Z Vašeho záměru vyplývá, že jste mechanismus difuze vodních par dobře pochopil a nová skladba včetně všech popisovaných opatření směřuje k zamezení kondenzace uvnitř skladby.
OSB deska pod trámy může mít funkci parozábrany, pokud budou dobře přelepeny (utěsněny) spoje mezi deskami a napojení do přilehlých konstrukcí, další parozábrana by tam teoreticky nemusela být, ale, pokud tam uvedenou parobrzdu aplikujete, zvýšíte spolehlivost proti možnému vzniku kondenzace, ať už z důvodu kvality OSB desky nebo utěsnění spár. Rovněž kladný vliv bude mít položení tepelné izolace EPS (nebo XPS) na venkovní stranu, čímž se zvýší povrchová teplota záklopvé desky s dalším účinkem k zabránění vzniku kondenzace. Odvětrání mezitrámových prostor mělo nesporně kladný vliv, avšak (jak je zřejmé) s účinkem v nedostatečné intenzitě. V nové skladbě odvětrání nebude potřebné.
S pozdravem,
J. Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia tisk