Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.20 / dotaz č. 122707
Dobry den,pro stavbu administrativni budovy mam dotaz,zda zemnici pasek ulozeny na sterkovem zhutnenem lozi a zabetonovany v podkladnim betonu tl.50mm je v poradku.Nad podkladnim betonem bude armovana zel.bet.deska.
Predem dekuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Provedení tak, jak popisujete, není správné. Obvykle se zemnící pásek FeZn ukládá do výkopu základových pasů na dno. Při betonáži se pak cca 5 cm přizvedne, takže ve výsledku je pásek celý zabetonovaný a předpokládá se, že tímto je ve stále vlhkém betonu. Tím je zajištěn optimální zemní odpor.
Položení pásku na štěrk nezajistí dostatečný kontakt se zemí. Správnější, když už, by bylo provedení položení pásku přímo na zeminu a následně po zasypání štěrku by kontakt pásku se zemí byl alespoň spodní stranou.
Optimální zemní odpor nebude patrně ani získán tehdy, pokud by nyní při betonáži byl pásek přizvednut tak, aby byl celý zabetonován mezi podkladním betonem a železobetonovou vrchní deskou. V principu dojde k tomu, že beton na štěrkovém podsypu bude spíše sušší a po změření zemního odporu takto provedeného uzemnění by mohla nastat potřeba doplnit někde další dodatečné zemnící tyče apod. Takže toto řešení nelze doporučit.
Celkovou situaci, velikost domu apod. nedovedu posoudit. Doporučuji konzultovat provedení přímo na místě s technikem odborné firmy, která bude hromosvod kompletovat a vystavovat revizní zprávu.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk