Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.20 / dotaz č. 122720
Dobrý den, připravuji výstavbu menšího BD s malometrážními byty (1+kk á cca 40 m2); zast. plocha 224 m2, pravidelný kompaktní tvar; 4 NP., plochá střecha; obvodové zdivo Heluz 30 cm + zateplení 20 cm minerální vata; střecha zateplení 30 cm miner. vata; podlaha 1. NP zateplení 15 - 20 cm EPS; základy obvod zateplení 15 cm XPS; okna plast Uw = 0,7 W/m2K; trojskla Ug = 0,5 W/m2K. Orientace obytných místností V - Z (povaha pozemku nedovoluje natočení budovy).
Od září 2020 začala platit přísnější norma ohledně podmínek splnění koncepce vytápění a ohřevu TUV. Prosím o názor, jak v současnosti řešit způsob vytápění bytů (v nových projektovaných stavbách), aby bylo cenově dostupné a současně splňovalo stále se zpřísňující podmínky právních přepisů. Záměr je využití podlahového elektrického vytápění (plyn není možný); pro přípravu TUV se nabízí hybridní bojler LYDOS HYBRID ARISTON, který je vybaven tepelným čerpadlem. Pokud se k vytápění elektrickou energií přidá do bytů klimatizace plnící funkci tepelného čerpadla vzduch-vzduch, splní normy pro vydání stavebního povolení? Děkuji
Dobrý den,
tepelné čerpadlo pro vytápění i hybridní bojler s tepelným čerpadlem bude snižovat primární energii oproti použítí zdrojů "pouze" na elekřinu, ale i tak se jedná o zdroje využívající elektrické energie. Zda splníte požadavek normy bude záležet na poměru vytápění tepelným čerpadlem a podlahovým vytápěním a na obálce budovy. Lze řící, že normové požadavky v uvedeném případě splnit můžete, ale pro konkrétní hodnoty doporučujeme zpracovat PENB. V případě, že požadavky splněné nebudou, lze elektrickou energii pokrýt návrhem FVE panelů.

S pozdravem

EKIS Brno

Odpovídá:  Ing. Marcela Šafářová* - EKIS BRNO G SERVIS
Téma:  Vytápění
tisk