Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.20 / dotaz č. 122722
Dobrý den, máme zpracován projekt na jednopodlažní ubytovací zařízení. Dle průkazu ENB je objekt v kategorii C, s dílčí dodanou energie na vytápění 43 kWh/(m2.rok). Vytápění TČ země/voda, vzduchotechnika s rekuperací.
Investor se nyní dotazuje, co vše by bylo potřeba vykonat, aby budova byla pasivní.

- Chtěl jsem se zeptat zda vůbec existuje nějaká legislativa, která definuje pasivní dům nebo zda je to pouze definice dle německé instituce a v podstatě je na každém investorovi zda chce vlastnit pasivní budovu?
- Jaká legislativa nám určí, že námi navrhovaná budova je pasivní? Stačí pouze v PENB splnit hodnoty měrné roční potřeby tepla na VTP a celkové potřeby primární energie?

Děkuji
Dobrý den,
na pasivní domy v ČR legislativa neexistuje. K dispozici je pouze norma TNI 730329 - Zjednodušené výpočtové hodnocení a klasifikace obytných budov s velmi nízkou potřebou tepla na vytápění - Rodinné domy a norma TNI 730330 pro bytové domy. V těchto normách jsou nastavena kritéria pro pasivní a nízkoenergetické domy. O jiných typech budov se norma nezmiňuje. Ve Vašem případě se jedná o jednopodlažní ubytovací zařízení, přistupoval bych tedy k němu jako k rodinnému domu. Pro pasivní rodinné domy je nastaveno kritérium měrné potřeby tepla na vytápění < 20kWh/m2.rok. V ČR se pasivní domy také posuzují pro účely NZÚ. Zde jsou 2 úrovně dotace pro rodinné domy. Jedna (vyšší dotace) pro domy do 15kWh/m2.rok pro měrnou potřebu tepla na vytápění a druhá (nižší dotace) do 20kWh/m2.rok pro měrnou potřebu tepla. Pak jsou na pasivní domy kladeny i další nároky, je zde i limit na neobnovitelnou primární energii, nutnost splňovat požadavky na letní tepelnou stabilitu apod.

Kritérium měrné potřeby tepla na vytápění neodpovídá kritériím hodnocení domu v PENB. PENB je komplexnější. Neřeší dílčí kritérium vytápění a to ještě bez účinnosti technických systému, ale celkovou spotřebu energie včetně účinností technických systémů. Splnění PENB automaticky neznamená, že máte pasivní dům. Když je splněn PENB pro novostavbu, pak to znamená, že se jedná o budovu s téměř nulovou spotřebou energie dle evropské legislativy i dle zákona 406/2000 Sb, ale nikoli dům pasivní. V novém PENB dle vyhlášky 264/2020 Sb. je na grafickém vyjádření PENB již ale jako dílčí hodnota uvedena měrná potřeba tepla na vytápění. Tu můžete porovnat s výše uvedeným kritériem 20 kWh/m2. Pokud máte dílčí dodanou energie na vytápění 43 kWh/(m2.rok), bude čekám měrná potřeba tepla na vytání cca 38 - 41 kWh/(m2.rok). Pasivní dům tedy bude zřejmě ještě dost vzdálen. Pro jednopodlažní dům bude velmi složité kritérium splnit. Bude nutné výrazně zlepšit obálku budovy, ale bude nutné například podrobně počítat tepelné mosty, aby bylo možné do výpočtu zadat nižší přirážku na tepelné mosty apod.

S pozdravem
Tomáš Kupsa



Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk