Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.12.20 / dotaz č. 122741
Problematika jednotrubkového systému vytápění. Bydlíme v panelovém domě typ T06B vybaveného jednotrubkovým systémem vytápění s horním rozvodem. Veškerá otopná tělesa jsou vybavena TRV Danfoss. Občas dojde k tomu, že některé větve přestanou topit. Nebo je ve stoupačkách neúměrný hluk. Na co je při provozu uvedeného systému dát pozor?
Zdravím Vás,

aby bylo možné přesně vyhodnotit, v čem je právě ve vašem případě problém, potřeboval bych více informací. Např. od kdy sledujete tyto negativní stavy: Po zateplení, nebo výměně oken? Po instalaci TRV? Dějí se pravidelně v návaznosti na konkrétní venkovní povětrnostní podmínky, nebo náhodně? Jste připojení přímo na městský horkovod, nebo je ve vašem domě instalována výměníková stanice? Apod.

Popis negativních stavů vaší topné soustavy naznačuje, že se bude jednat o špatné, nebo nevhodné hydraulické vyvážení, resp. vyregulování, vaší topné soustavy, kdy při různých provozních stavech není systém proudění topné vody rovnoměrný a s optimální rychlostí proudění. Dochází pak ke stavům, kdy tam kde topná soustava netopí je topné vody málo (neprotlačí se touto částí topné soustavy dostatečné množství) a tam kde dochází k zvýšeným hlukovým projevům, tak topná voda proudí příliš rychle.

Navrhuji podrobit vaší otopnou soustavu důkladné analýze a provedení přepočtu hydraulických poměrů a provést potřebné úpravy, tak aby otopná soustava fungovala optimálně.
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa
Téma:  Vytápění
tisk