Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.20 / dotaz č. 122751
Dobrý den,
stavíme bungalov z Heluzu s vazníkovým krovem.Chystáme se zateplit strop minerální vatou o tl.35cm,její spodní povrch bude 9cm pod horním povrchem příček,pod ní bude parozábrana.Prosím o názor,zda je potřeba vrchní stranu příček z děrovaných cihel nějak zakrýt/utěsnit a čím,z důvodu proudění vzduchu dutinami a tím úniku tepla nebo vodních par.Po omítkách je horní povrch nepravidelný a nelze použít plošný materiál.
Dobrý den,
zdivo příčky by nemělo narušovat celistvou vrstvu tepelné izolace a určitě nemůže procházet parozábranou. Nejjednodušším řešením by bylo příčku postavit pouze k parozábraně. Určitě je potřeba tento detail vyřešit, aby se zde netvořil tepelný most a nenarušila se parozábrana.
Z vašeho dotazu mi není jasné, v jakém stupni jsou zmiňované konstrukce hotové. Pokud již příčka stojí, doporučuji odstranit poslední šár cihel. Píšete ale i hotových omítkách. Pokud máte tedy strop hotový a opatřujete stropní konstrukci parozábranou a tepelnou izolací seshora, nelze tento detail správně zhotovit.
Odpovídá:  Ing. Jiří Šál* - EKIS České Budějovice OP ČSSI tisk