Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.20 / dotaz č. 122754
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, jak se postavit k vypracování průkazu na změnu užívání a zateplení jednopodlažní stavby o zastavěné ploše cca 240 m2. Stavba má číslo popisné společné s vedlejší, samostatně stojící, dvoupodlažní budovou o zastavěné ploše cca 400 m2 - tato stavba není předmětem projektové dokumentace na změnu užívání. Obě stavby jsou vytápěné. Domnívám se, že pokud obě stavby mají jedno číslo popisné, tak by měl být proveden jeden společný průkaz jako na jednu budovu. Zároveň mi ale vychází orientačně spočítaná plocha měněné obálky o něco menší než 25% z celkové plochy obálky obou staveb - teoreticky by se tedy průkaz dělat nemusel.
Je moje domněnka správná, nebo k tomu mám přistupovat jako ke dvěma samostatným budovám a zpracovat průkaz jenom na měněnou budovu?
Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pakliže popisované budovy tvoří samostatné energetické celky (vlastní zdroj tepla, vlastní fakturační měření, či např. vzájemná neprůchodnost budov) tak bych doporučil tvorbu samostatného PENB pro zateplovanou budovu s hodnocením jako větší změnu dokončené budovy (VZDB).
V opačném případě (společný zdroj tepla, rozúčtování dle podlahové plochy či orientačním podružným měřením, společné prostory) je potřeba k budovám přistupovat jako k jednomu energetickému celku. V takovém případě se dle vašich informací bude jednat o jinou než VZDB ("menší změna" < 25% obálky) a u zateplovaných konstrukcí (příp. zdroje tepla) bude potřeba doložit protokol o dosažení doporučených tepelně-technických parametrů (zateplení, zdroj) - viz vyhl.264/2020 Sb. par. 6, odst. 1 c)d).

Děkuji za dotaz.

S pozdravem,
Jiří Novotný
Odpovídá:  Ing. Jiří Novotný - EKIS Chomutov Auxilien
Téma:  Legislativa
tisk