Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.20 / dotaz č. 122755
Dobrý den, jsem pověřen k projednání řešení vytápění areálu v obci Dobroměřice. V areálu je původní objekt stodoly o půdorysu 200 m2, nyní se provádí oprava (nová střecha, podlaha, zateplení). Zvažujeme způsob vytápění tepelným čerpadlem a podlahové vytápění. Tepelná ztráta objektu je 10 kW. Objekt bude sloužit jako show-room a kancelář, prezentace oken, dveří, stínění, žaluziií. Variantně přichází vytápění plynovým kotlem, přípojka plynu do areálu je.
Dobrý den, z dotazu není jasné, jaké kritérium je rozhodující pro výběr způsobu vytápění. V případě větší změny dokončené budovy se v rámci zpracování PENB provádí posouzení technické, ekonomické a ekologické proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie. Pro zpracování ekonomického vyhodnocení způsobu vytápění je potřeba znát výše investice do kotelny s tepelným čerpadlem resp. plynové kotelny. Výsledkem ekonomické proveditelnosti je dosažení prosté doby návratnosti investice do alternativního systému dodávek energie, která je kratší než doba životnosti. Ukazatel prosté návratnosti je však třeba považovat pouze za orientační ukazatel, protože nezahrnuje časovou hodnotu peněz.
Pokud investor požaduje další ekonomické ukazatele (reálná doba návratnosti, vnitřní výnosové procento...) je potřeba provést ekonomickou analýzu.


Odpovídá:  Ing. Marcel Lemon - MOBILNÍ EKIS TEST
Téma:  Vytápění
tisk