Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.20 / dotaz č. 122781
Dobrý den, měl bych dotaz na skladbu stropu, jelikož dokumentace od projektanta není úplně jasná. Stavíme NED/Pasivní bungalov a konstrukce je broušená cihla a vazníkový krov (110-120cm rozteč), zateplený 40cm vaty Jelikož budeme mít i rekuperaci, řeším kudy a jak nejlépe vést její vedení a napadlo mě následující řešení:
Přímo na spodní hranu vazníků po celém půdoryse domu udělat záklop z OSB PD desek 18mm(nad který by se následně vyplnila vata mezi vazníky a další vrstva křížem na ně), následně zde ošetřit spáry a napojení OSB na vnitřní stranu věnce patřičnými páskami a celou plochu OSB natřít tmelem. Následně by na OSB záklop byl zavěšen SDK strop a vznikla by tak instalační mezera (cca 20cm) pro rozvody rekuperace a např elektriky, je takové řešení v pořádku? Popřípadě měl bych si na něco dávat pozor?

Děkuji

Dobrý den,
ano, takové složení je v pořádku. Na co je třeba dávat si pozor je na riziko kondenzace vlhkosti v potrubí, a to zejména v tom odpadním/odtahovém. Tento jev se eliminuje právě tepelnou izolací buď samotného potrubí, či stropu sousedícího se zmíněným půdním prostorem. Vaše tloušťka izolace ve stropu s půdou bude dostačující (40 cm vaty - cca 12-14cm mezi vazníky + 26-28 cm nad vazníky) a není tedy nutné opatřit tato potrubí tepelnou izolací (od VZT do větraných prostor a zpět). Případná izolace zmíněných potrubních úseků bude sloužit zejména pouze pro akustické účely.
Dejte však pozor na hlavní odpadní/odtahové potrubí (VZT > exteriér) - zde bude v zimním období docházet ke kondenzaci vlhkosti. Zde je potřeba zajistit odtok kondenzátu do kanalizace - u svislé stoupačky pod ní, u horizontálního vývodu zajistit spád.

S pozdravem,
Ing. Jiří Novotný
Odpovídá:  Ing. Jiří Novotný - EKIS Chomutov Auxilien tisk