Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.20 / dotaz č. 122802
Dobrý den,

můžete mi prosím doporučit nějaké osvědčené dodavatele pro montáž fotovoltaických panelů na rodinný domek?

děkuji
Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Je velmi těžké vám doporučit konkrétního dodavatele fotovoltaické elektrárny (FVE) pro váš dům. Na stránkách www.solarninovinky.cz najdete seznam dodavatelů FVE v ČR.
Mohu vám dát několik rad, jak se řídit při výběru dodavatele FVE. Pro maximální využití vyrobené elektrické energie (EE) je zapotřebí, aby byl dům připraven na spotřebování. Většinou se vyrobená EE použije pro ohřev teplé vody. Ideální je akumulovat vyrobenou EE pomocí topných kabelů do akumulační vrstvy betonu, například v koupelnách.
Důležité je též použití asymetrického střídače, který eliminuje nevýhody měření po fázích, které je v ČR od roku 2011. Pro minimalizaci přetoků do sítě je nutné osazení wattrouteru, který minimalizuje přetoky a řídí jejich rozdělování.
Důležité jsou též reference realizovaných FV elektráren. Je vhodné nechat si zpracovat několik cenových nabídek a při rozhodování zohlednit reference, ten nejlevnější nemusí být zároveň nejlepší. Náplast na počáteční vysokou investici může být dotace z programu Nová zelená úsporám.
Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB