Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.20 / dotaz č. 122808
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu.
Dle vyhlášky 237/2014 Sb. ze dne 4. listopadu 2014, kterou se mění vyhláška č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům, § 7a odstavec (2) se uvádí "přístroj se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru".
Je při denostupňové metodě vytápěným prostorem byt nebo místnost?
Je nutné, při použití denostupňové metody instalovat snímač teploty do každé místnosti s radiátorem nebo každé obytné místnosti vyjma kuchyně, nebo jeden snímač teploty do jednoho vytápěného prostoru - bytu?
Vlastníci souhlasí s použitím jednoho snímače teploty na jeden byt. Je to v rozporu s vyhláškou 237/2014 Sb.?
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Při denostupňové metodě jsou vytápěnými prostory obytné místnosti kromě samostatných kuchyní, které mohou vykazovat vyšší rozdíly naměřených hodnot. S ohledem na definici § 7a odstavec (2) - "přístroj se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu ve dnech vytápění v otopném období s trvalým průběhovým záznamem rozdílů těchto teplot vzduchu za časový interval", není zřejmá nutnost instalovat více snímačů do každé místnosti a tudíž instalace jednoho snímače není v rozporu vyhláškou 237/2014 Sb. Je však nutné zmínit, že toto měření v jedné místnosti může vykazovat nesprávné údaje ve vztahu k ostatním místnostem, které mohou být vytápěny na vyšší vnitřní teplotu.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Vytápění
tisk