Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.20 / dotaz č. 122832
Dobrý den,

potřebovali bychom u rodinného domu stavěného svépomocí zhodnotit zda má smysl zateplovat. Jedná se o rozestavěný dům, který zatím neužíváme a tudíž se v něm topí pouze příležitostně. Na koho se máme obrátit a je to vůbec možné zhodnotit, pokud dům zatím neobýváme?

Děkuji Vám za odpověď

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Váš dotaz je velmi obecný. Pro zhodnocení situace by bylo potřeba vědět, z jakých materiálů je dům postaven, jaké jsou jednotlivé skladby ohraničujících konstrukcí, jaká okna byla použita.
Také jde o to, kdy byl stavěn. Jedná- li se o dům starší, patrně zdaleka nebude splňovat současné požadavky, nebo lépe řešeno i současná očekávání na úsporu energie při jeho užívání budou zklamána.
Pokud je dům nový, nebo postavený v posledních letech, pak již přece musel nějaká kritéria, která jsou daná závaznou legislativou splnit. To bylo prokázáno výpočtem Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB), který je již po nějakou dobu (několik let) pro novostavby povinný.
Vyhláška o energetické náročnosti staveb a tepelně technické normy příliš nerozlišují, jak je dům využíván. V zákonu o hospodaření energií 406/2000 Sb. v platném znění pozdějších novel se zmiňují stavby pro rekreaci, které za určitých podmínek (jednoduše řečeno sezónní využití) požadavky na energickou náročnost nemusí plnit.
Pokud je dům rozestavěný, patrně není ani zkolaudovaný. Je-li užíván, hrozí mimo jiné to, že nedostatečně zateplené konstrukce, nebo konstrukce nevyhovujících tepelných vlastností budou ohroženy kondenzací a následným vznikem plísní. Bylo by nepříjemné, aby se při tomto občasném režimu tento problém objevil, neboť jeho odstranění je poměrně náročné a nákladné.
V každém případě Vám mohu doporučit využít možnosti bezplatné konzultace, kterou poskytují poradenská střediska EKIS. Jejich seznam naleznete na stránkách, kde jste zadali tento dotaz do internetové poradny. Nejblíže od Vás jsou možnosti v krajském městě. Pokud se rozhodnete pro Energy Centre, stačí zavolat a telefonicky se objednat na konkrétní termín. Stačí oznámit téma konzultace, aby se Vás ujal poradce specializovaný nadanou oblast. O našem poradenském centru naleznete vše včetně kontaktů na stránkách www.eccb.cz.
Na bezplatnou konzultaci / poradu s sebou vezměte podklady – nejlépe projektovou dokumentaci, podle které se stavělo, zmíněný energetický průkaz, pokud je zpracován a případně fotodokumentaci.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk