Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.21 / dotaz č. 122925
Dobrý den, prosím o ověření výpočtem funkčnost spalinové cesty pro krbová kamna ABX ARKTIS 4, připojená do stávajícího, zděného komínu 150x150 mm, s účinnou výškou 6 m, v lokalitě Petrov.
Orientační výpočet byl zpracován pro zděný, cihlový komín o rozměru průduchu 150 x 150 mm, který byl v půdní a nadstřešní části rekonstruován.
Do komínu jsou připojena krbová kamna, u kterých výrobce deklaruje teplotu spalin 216°C, jmenovitý výkon 5 kW a požadavek na tah 12 Pa. Hmotnostní průtok výrobce nedeklaruje, proto byla tato hodnota do výpočtu dosazena na základě dopočtu ze spotřeby paliva uvedené v technickém listu výrobce spotřebiče.
Výpočtem je ověřována rychlost proudění spalin, tlaková a teplotní podmínka. V tomto konkrétním případě není splněna teplotní podmínka o 7,1°C. Ve výpočtu bylo počítáno s hodnotou tepelného odporu zděné konstrukce (tl. 150 mm) 0,22 m2.K/W.
Zlepšení teplotní podmínky by bylo možné dosáhnout přiizolováním komínu v půdním prostoru. Pokud se komín zaizoluje min 70 mm minerální vaty, pak je ve výpočtu, teplotní podmínka splněna.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk