Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.21 / dotaz č. 122945
Dobrý den,
všude se dočítám jak bychom měli v zimě větrat intenzivně, tedy několikrát za den naplno otevřít dokořán, nejlépe do průvanu. Ventilačka se prý nemá používat vůbec, že prý stěny ochládnou a drahocenné teplo se vytratí ven. V praxi mi to ale funguje tak, že když mám otevřenou ventilačku a topím, tak teplota v místnosti spadne max o 1°C a v místnosti je vlhkost na poměrně příjemné hodnotě 50%.
Pokud mám okna zavřené a postupuji podle doporučeného způsobu větrání v zimě, tak se vlhkost vyškrábe do dalšího větrání i na 70%, po následném 10 min. větrání dokořán sice pak spadne na hodnotu 50%, ale teplota rovněž spadne z 21,5°C na 18,5°C a pak se to dvě hodiny vytápí na původní hodnotu.
Není tedy lepší mít otevřnou ventilačku a do toho přitápět?
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Smyslem větrání je výměna vydýchaného vzduch a v současné době i náhrada vzduchu případně obsahujícího viry vzduchem čerstvým. Zároveň je nutno dbát na hospodárnost provozu topné soustavy. Je nutno vycházet z fyzikálních vlastnosti složek vytápěného prostoru. Vzduch má mnohem menší měrnou spotřebu tepla potřebného k dosažení původní teploty ve vytápěném prostoru před větráním. K dosažení původní teploty proto dojde rychleji a s menší spotřebou tepla. Pokles teploty vzduchu je proto rychlejší a výraznější.
Obvodové stěny mají naopak vyšší nároky na spotřebu tepla, i když pokles jejich teploty není tolik výrazný, projevuje se poklesem povrchové teploty stěn a nepříjemným sáláním chladu do vytápěného prostoru. Z úsporných důvodů je proto vhodnější větrat krátce a intenzivně. Uvedená doba větrání 10 min je až nadbytečně dlouhá. Rovněž trvale otevřená ventilace při současném vytápění se projeví zvýšením spotřeby tepla

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk