Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.21 / dotaz č. 122984
Dobrý den
Koupili jsme starší RD, dům není zateplený, podsklepený, starý asi 28let, šířka venkovních zdí je 45cm, jsou to nejspíše plynosilikátové bloky. Okna jsou plastová, dvojskla 2008. Energetický štítek je C nebo D. Momentálně máme v podlaze topné elektrické kabely (výkon je okolo 27kw - z roku 1993) a účet za elektřinu je hodně vysoký. Předchozí majitel měl spotřebu okolo 20MWh .. a to je skoro 60 000 za elektřinu.
v RD je jenom elektřina, plyn je přiveden k pozemku.
Žádáme Vás o radu, jak to šlo zlepšit? Jestli zkusit zateplit stěny a stropy ve sklepě. Popřípadě nějaký jiný typ topení, uvažujeme o infrapenelech.
S podlahovým el. topením nemám zkušenosti, a docela to trvá než to vyhřeje barák. Teďka si pomáhám krbem, ale to taky trvá docela dlouho.

Děkujeme za cenou radu.
dobrý den,

cena za vytápění 60 tis Kč není neobvyklá pokud se jedná o starší dům a je vytápěn elektřinou. Dům je v první řadě možné zateplit (lze využit dotaci z programu Nová zelená úsporám) a přitom řešit i zdroj tepla. Realizovat teplovodní otopnou soustavu by znamenalo větší zásahy v domě, ale mohlo by být řešením, jak zajistit vytápění více ekonomicky. Zdroj tepla je možné v rámci elektřiny řešit tepelným čerpadlem nebo dovést plyn a instalovat plynový kotel. Vytápění přímotopy, elektrickými kabely není moc ekonomické.

S pozdravem
Jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten
Téma:  Vytápění
tisk