Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.21 / dotaz č. 123101
Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o několik rad. Budeme stavět dům v Havlíčkově Brodě, jsme úplně na začátku a chtělli bychom si rozhodnout zda pasivní či ne. Hrubá představa:
- 7x11 m vnitřní půdorys, delší strana na jih, okolím nebude jižní strana stíněna, na J více prosklení, na S jen vstup, koupelna, schodiště
- obytné podkroví, na jih vikýř, na S jedno malé střešní okno do koupelny

Pokud pasivní:
- aktivní rekuperace s ohřevem TUV
- přídavné el. topení (infra panely)
- kamna ne :(, max. příprava (komín a prostor) a udělat později až budou peníze na těžká akumulační
- predpoklad vyuzití dotace doufaje že cca pokryje zdražení domu (izolace, okna)

Pokud nepasivní:
- teplovodní topení, plyn. kotel, krbová vložka, akumualce vody
- bez vzdochotechniky

Prosba o radu:

1) Nevíte zda lze někde pasivní dům vyzkoušet, ideálně pronájem na víkend. Máme jen negativní zkušenosti se vzduchotecknikou z kancelářsých budov, hotelů...

2) Kam se v pasivním domě ztrácí teplo z vaření, ledničky, lidí apod. v létě? Je to významné nebo zanedbatelné? Jak hodně s tím pomůže aktivní rekuperace?

3) Máte tip na nějakou motivaci proč stavět pasivní dům? Zatím v tom vidíme motivaci "jen" ekologickou, tedy menší spotřeba energie ... tedy menší množství CO2 v průběhu životnosti domu.

3a) Nemusí se do pasivního domu vložit tolik materiálu navíc že je v něm tolik energie, že se to za 50 let energeticky nevrátí?

4) Máte tip na kvalitní knihu o pasivních domech v češtině nebo anglictině? Shánět informace na internetu je jak skládat puzzle.
4a) Tip na další zdroj kvalitních informací kromě vašho webu :), třeba v AJ.

5) Stavět budeme v roce 2022, jak daleko je od sebe NZEB 2022 a pasivní dům, např. v kwh na m2 a rok. Beru to jako dva extrémy (dum s min. legislativnimi pozadavky vs. pasivní).

6) Pokud beru v úvahu životní cyklus domu (stavba, provoz, likvidace), tak co má z pohledu životního prostředí větší vliv energetika (pasivní vs. nepasivní) nebo materiál domu (např. dřevostavba s dřevovlaknitou foukanou izolací nebo zděná s EPS izolací). Chápů, že je mnoho kritérií, existují např. nějaké LCA studie?
Dobrý den, odpovídám dle jednotlivých čísel otázek.
1) Ano pasivní domy je možné navštívit pod odmluvě i některé z našeho katalogu zde: https://www.pasivnidomy.cz/katalog-pasivnich-domu/ na víkend si lze pronajmout dům zde: https://www.pasivnidomy.cz/domy/vzorovy-pasivni-dum-atrea-70
Jednou za rok také pořádáme akci s názvem Dny pasivních domů, kdy otevřou své dveře desítky domů po celé čr a je možné je navštívit.

2) V pasivním domě se teplo ze spotřebičů "ztrácí" velmi podobně jako v běžném domě, což je nejvíce větráním. U pasivního domu je výhodou to, že na to nemusíme myslet a řízené větrání si s tímto poradí za nás (například automatické noční předvětrání). Výhodou je také to, že pokud budete mít navržený pasivní dům, tak ten myslí i na posouzení a řešení letního provozu, na což se bohužel u běžných domů hodně zapomíná a následně se přehřívají.

3) Motivací, proč stavět právě pasivní dům je mnoho, kromě ekologické, je to také ekonomická, ale především je to otázka většího komfortu bydlení a zdravého vnitřního prostředí. To jsou hlavní výhody pasivních úsporných domů. V současné době nemá cenu navrhovat nic jiného, než domy, které se řídí principy pasivních domů.

4) typ na knihu určitě mám, dokonce je k této knize i beseda, kterou můžete absolvovat: https://www.dumodzakladu.cz/

5)NZEB v roce 2022 bude u rodinných domů zhruba na úrovni hladiny B.1 v rámci dotačního titulu Nová zelená úsporám. Rozdíl tam stále je. U pasivního domu nejde jen o splnění nějakých čísel, ale především o uvažování nad projektem a komplexní přístup.

6)Zde je to jednoznačně na straně spotřebované energie na provoz. U běžného domu energie spotřebovaná na provoz tvoří až 90% z celkově spotřebované energie. Nicméně i pasivní dům, může mít minimalizovanou zabudovanou energii při použití například přírodních nebo recyklovaných materiálů.

Snad jsem na vaše dotazy zodpověděl, případně doporučuji přijít na některý z našich kurzů a seminářů, kde se těmto tématům věnujeme do hloubky.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk