Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.21 / dotaz č. 123152
Dobrý den rád bych se u vás informoval ohledně podmínek a následných možností dotačních programů. Jsme ve fázi, kdy jsme dostavěli rodinný dům a kolaudace proběhla v březnu roku 2020. Je možné v tomto čase řešit nějaké dotace? V případě, že ano i po takové době jaké jsou kroky a co vše je nutné doložit? Děkuji vám za odpověď.
Dobrý den,

v rámci dotace na novostavby RD (i rozestavěných) existuje program Nová zelená úsporám, který dotuje mnoho podoblastí. Buď můžete žádat na dotaci na dům jako celek, pokud splňuje poměrně přísná pravidla (která se ovšem od 9/2020 stávají díky novým energetickým vyhláškám standardem) na energetickou náročnost. Musíet mít dům velmi dobře komplexně zateplen a musí mít rekuperaci a vhodný zdroj vytápění (tepelné čerpadlo,biomasa, někdy je průchozí i kondenzační kotel). Jsou tři úrovně dotace-ta nejmírnější, kdy požadavky na RD nejsou až tak vysoké, je B.0 - dům s nízkou energetickou náročností, kde je dotace 150 000 Kč (v zásadě to zaplatí tu rekuperaci) a pak už "pasivní domy" v úrovních 300 000 a 450 000 Kč dotace. Pokud takto pasivní dům máte, nejspíše by jste to věděli, není to ještě zcela obvyklý standard "oproti sousedům".

Dále jsou podporována dílčí opatření, aniž by bylo nutné mít "nízkoenergetický až pasivní dům" a ta jsou:

- instalace solárních termických a fotovoltaických (FV) systémů do dokončených rodinných domů a do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných)
- taková specialita - podpora na instalaci centrálních i decentrálních systémů využívajících teplo z odpadních vod pro předehřev teplé vody
https://pasivnidomy.gservis.cz/dotace/vyuziti-tepla-z-odpadni-vody/

a pak je program Dešťovka od Ministerstva životního prostředí-ten podporuje novostavby (to jste Vy a stávající stavby-to jsou stavby starší než duben 2017). Pro novostavby jsou tam programy tyto:

- Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady, dotace až 30 000 Kč + 3 500 Kč/m3 nádrže, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů
- Využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody, dotace až 60 000 Kč (v kombinaci s využitím srážkové vody) nebo 45 000 Kč (bez kombinace s využitím srážkové vody) + 3 500 Kč/m3 nádrže + 10 000 Kč na projektovou přípravu, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů

Více je uvedeno na https://www.dotacedestovka.cz/

Co se týká návratnosti některých dotací výše, tak dle mého názoru není beznadějná, ale nejlepší je stav, kdy Vy sám máte o tato řešení zájem a dotační program Vám umožní ho realizovat za nižší výslednou cenu.

Pro více informací a dotazů se neváhejte ozvat na pavel.stajnrt@dek-cz.com
Děkuji a zdravím
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk