Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.21 / dotaz č. 123422
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký druh vytápění zvolit pro starý dům, postaven z dutých škváráků. V domě stále probíhají rekonstrukce, v podkroví o ploše cca 80m2 zateplena střecha i snížené stropy pod střechou zateplené - topná soustava radiátory. V přízemí též o stejné ploše 80m2 nové podlahové topení, dělány předstěny ze SDK + 5cm vata a v blízké době počítám se zateplením zvenku polystyrenem asi 10cm ( zdi ze škváráku mají cca 50cm s omítkami). Všude nová plastová okna. Momentálně topíme ve starém litinovém kotli (zřejmě em.třída 1) s vlastní přestavbou na automat ze zásobníkem na hnědé uhlí s roční spotřebou cca 50q. Potřeboval bych poradit s výběrem vhodného typu vytápění místo současného (plyn tu nemáme), takže zbývá elektrokotel ( zatím nevím zda tu je dostatečný příkon) anebo tepelné čerpadlo, o topení pevnými palivy neuvažuji. Dále bych se rád ještě zeptal,zda při zvolení TČ je nárok na kotlíkovou dotaci, když kotel je původně s manuálním přikládáním , poté svépomocí přestaven na takový automat a v případě volby TČ, které byste mi doporučili? (země-voda, vzduch-voda). Samozřejmě, že mi jde i o úspornější a komfotní řešení. Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,
tepelné čerpadlo využívá nízkopoteciální teplo, to znamená, že lze těžko využít radiátory stávající otopné soustavy, protože jsou dimenzovány a provozovány na vyšší teplotní úroveň. Ve vašem případě však lze teoreticky využít tepelné čerpadlo, neboť uvažujete o snížení současných tepelných ztrát zateplením vybraných obvodových konstrukcí. Bez snížení teplených ztrát, by vás tedy čekala při instalaci tepelného čerpadla i celková rekonstrukce stávající otopné soustavy. Vše je však nutné početně ověřit.
Otázka, jestli čerpadlo země-voda nebo vzduch-voda je dána jednak vašimi finančními možnostmi a především u čerpadla země-voda, místa na vašem pozemku, kde lze zřídit primární okruh (plošné zemní kolektory nebo zemní vrt). Tato komplikace jew však vyvážena větší efektivitou využívání obnovitelného zdroje energie.
Na kotlíkovou dotaci dle mého názoru nárok máte, pokud se stávající instalovaný kotel nachází v emisti třídě 1 nebo 2 (vaše necertifikované zásahy na věci nic nemění a to především pokud úprava umožňuje i ruční přikládání do ohniště) a přecházíte na nový otopný zdroj (kotel na biomasu nebo teplené čerpadlo).
Tepelné čerpadlo bude mít vyšší investiční náklady, teoreticky je možný i nutný zásah a rekonstrukce stávající otopné soustavy, ale zase získáte plně automatický zdroj vytápění bez nutnosti dodávek paliva
Elektrokotel - otázka poskytnutí dostatečného příkonu pro tento zdroj a dražší provoz. Výhody jsou v nižších počátečních investicích, využití stávající otopné soustavy a plná automatizace systému bez nutnosti zajišťování a skladování paliva.
Kotel na biomasu má středně vysoké investiční náklady. Náklady na provoz závisí na možnosti získávání paliva, jeho dopravy a ceny. Provoz je však rovněž automatizovaný, ale je třeba v domě uvažovat s prostorem na skladování paliva a s energii na jeho manipulaci. O tomto řešení však neuvažujete.

Vím, že moje odpověď je do jisté míry obecná, ale bez dalších vstupních údajů nejsem schopný najít zodpovědně optimální návrh. Komfort užívání TČ a elektrokotle je zhruba srovnatelný. Je však potřeba znát tepelné ztráty domu po zateplení a výkon jednotlivých radiátorů v místnostech (zvládnou - li zabezpečit svým výkonem i v případě využití nízkopotencionálního tepla) Pak bych porovnal investiční náklady jednotlivých variant (třeba na základě cenových nabídek od možných dodavatelů) s předpokládanou roční spotřebou energie pro vytápění a především cenou za tuto energii. Tyto údaje by vedli k rozhodnutí.

S přáním pěkného dne
David Knill
Odpovídá:  Ing. David Knill - EKIS Police nad Metují, IR Inspections
Téma:  Vytápění
tisk