Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.21 / dotaz č. 123441
Dobrý den, vyměnil jsem v létě ohřívač vody plynový, za starsi quantum Q7 jsem dal ten samý typ-quantum Q7EU-KMZ/E,je to to same zarizeni v podstatě. S poklesem teplot se však objevil hukot v komíně. Je to nesnesitelné. Jakmile ohřívač sepne tak po chvilce horeni se ozve tak na 30 sec. až minutu ohlusujici hučení. Pak to ustane a ohřívač normálně dál ohřívá bez zvuku tahu spalin. Dřív to nedělalo. Komín je už léta vyvložkován nerez (průměr cca 20 cm) vyveden na střechu a mám na něm nasazenou stříšku. Délka spalinove cesty (od prostupu do komína po jeho vrcholek je cca 3,5-4 m). Odvod spalin od ohřívače je trubka v průměru cca 10-15 cm a je zde 1xkoleno 90 stupňů (20 cm nad prerusovacem tahu ohřívače a pak následuje vyústění-prostup do komina). Mam za to, že komin ma velky tah teď v zimě. Pod prostupem do komína mám v komíně otvor s dvířky cca 15x15 cm, ty jsem teď otevřel, aby se spaliny případně lépe ochlazovaly a komín táhnul i vzduch z koupelny, ale ani to nepomohlo. Dá se s tím něco dělat? Děkuji mnohokrát.
Váš popis spalinové cesty naznačuje, že nemusí být splněny ani základní podmínky pro provoz zařízení. Odvod spalin tedy nefunguje správně. Z Vašeho popisu nelze reálně dovodit příčinu hluku, respektive těchto příčin může být více. Pro vyřešení problému je především třeba nechat provést revizi spalinové cesty oprávněným revizním technikem. Ten jednak musí provést ověřovací výpočet funkčnosti provozu a jednak může změřit okamžité hodnoty průtoku a tahu. Závěrem tedy mohou být návrhy vedoucí k tomu, aby spalinová cesta jednak odpovídala současné legislativě a jednak byla uživatelsky bezpečně a komfortně provozovatelná.

Z Vašeho popisu lze dovozovat, že současné provedení odvodu spalin může představovat reálné ohrožení zdraví nebo života.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk