Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.21 / dotaz č. 123528
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně možného kombinování dotací NZÚ. Momentálně dokončujeme stavbu RD. Je možné po kolaudaci požádat o podporu z programu C na pořízení FVE (C.3.7) a centrální rekuperaci (C.4.1) a následně po jejich vyplacení požádat ještě o dotaci B.0? Popř. druhá varianta, nyní udělat změnu projektu - doplnění rekuperace, následně požádat o dotaci B.0 a po jejím vyplacení požádat o dotaci na FVE? Jsou plánované dotace na FVE pro rodinné domy i po roce 2021?

Děkuji.
Dobrý den,
kombinace dotací z programu Nová zelená úsporám, kde byste nejprve žádal samostatně na fotovoltaiku (oblast C.3.7) a centrální rekuperaci (oblast C.4.1) a následně na dotaci v oblasti B.0 možná není.

Oblast podpory C.4 (rekuperace) je určena pouze pro již dokončené rodinné domy (nikoli pro novostavby).
Na oblast podpory C.3.7 (fotovoltaika) lze žádat jak u novostaveb, tak u dokončených rodinných domů.

Postup by byl tedy pravděpodobně následující: Pokud objekt splní podmínky dotace v oblasti B (Výstavba nebo nákup nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností) - můžete žádat o dotaci v oblasti B.
Po vypořádání této dotace (tj. až bude kompletně ukončená - nelze mít podaných zároveň více žádostí na jeden objekt) pak můžete následně žádat dotaci na fotovoltaiku (C.3.7), a to za předpokladu, že nebyla zahrnuta již v oblasti dotace B.

Pokud by dům podmínky dotace v oblasti B nesplnil, lze žádat podporu samostatně na fotovoltaiku.

Podrobné informace naleznete na stránkách programu www.novazelenausporam.cz

Po ukončení současného programu Nová zelená úsporám se z dostupných informací dá předpokládat, že bude vyhlášen navazující dotační programv obdobném rozsahu.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk