Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.2.21 / dotaz č. 123532
Dobrý den, chci se zeptat jaká má být výška komínu u řádovky na odvod spalin z krbu, má se počítat výška podle normy kde končí zeď moje nebo souseda. Domy jsou široké 6m a na západ otevřená ulice je od komínu krbu 7domů-řádovek a východ 3domy-řádovky. Celkem je nás v řádovce 10domů. Komín na plyn máme 1,4m všichni, ale ten komín od krbu bude vysoký asi kolik?
Děkuji.
S pozdravem
Výška komínu pro komín od spotřebiče na pevná paliva je dle ČSN 73 4201 buď 1 m nad střešní krytinu u střech se sklonem do 20°, nebo 0,65 m nad hřeben střechy se sklonem větším než 20°, přičemž u střech se sklonem nad 20° se výška komínu snižuje při vzdálenosti od hřebene větší než 2 m, a to pod úhlem 10°.
Hřebenem střechy ovšem není myšlen pouze hřeben střechy, kterou daný komín prochází. Výška komínu se musí vyhodnocovat komplexně, vůči všem objektům v okolí 15 m od ústí daného komínu. U řadových domků výškově posunutých, může být tedy určující výškou výška hřebene některé ze sousedních staveb.
V uvedené ČSN je problematika výšky komínu řešena jednak z pohledu výšky vůči střeše a jednak z pohledu výšky vůči překážce v okruhu 15-ti metrů.
Pokud ohledně výšky komínu panuje nejistota, je optimální požádat o její stanovení projektanta, nebo kominíka.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk