Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.21 / dotaz č. 123533
Chystám přestavbu ubytovny na 9 bytů a nebytové prostory cca 400m2. V další etapě bych dostavěl 3byty a restauraci. Vše chci dlouhodobě vlastnit a pronajímat. Chtěl bych řešit energie na úrovni doby. Můžete mi poradit, pomoci? Objekt je Na Rybníčku 4 v Plzni na Doubravce.
Děkuji.
Dobrý den,

Ceníme si Vašeho dotazu, je ale až moc obecný. Proto ho vezmu také velmi obecně. Pokud si spočítám Vaši budoucí plochu, tak to může odhadem být 2100-2500 m2. Protože objekt o kterém hovoříte je z předminulého století (odhaduji cca rok výstavby 1850-1890), objekt měl vždy po celou dobu problémy s vlhkostí a nebyl nebo není zateplen.

V úvahu tedy používat způsoby vytápění, které dnes existují pro pasivní standardy, bohužel tyto nejdou použít. Proto bych vzhledem ke stáří objektu a dodržení hygienických požadavků doporučil vytápění topnou soustavou s vyšší teplotou otopné vody (90/70 nebo 80/60 stupňů) s plynovými kotly nebo vzhledem na velkou topnou plochu využít i mikrokogenerační jednotku (MKJ). MKJ Vám bude vyrábět teplo a současně i elektřinu, takže budete mít dostatek elektřiny pro celý objekt, včetně nebytových prostorů a budoucí restaurace, možná i na vaření piva.


Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk