Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.21 / dotaz č. 123534
Dobrý den,
jsme ve fázi projektování pasivního domu a měla bych několik dotazu ohledně technických řešení.

1) Je nějaké řešení odtahové nebo kombinované (odtah,cirkulace) v pasivním domě, aby prošel dotaci? Do rekuperace se nám to nechce napojovat kvůli mastnotě a cirkulační digestoř ze zkušeností víme, že moc nefunguje, zvláště při smažení. Takže nevím, jestli existuje cesta, jak udělat instalaci odtahové digestoře a splnit požadavky pasivního domu k získání dotace.

Naše představa je, že bychom si nastavili rekuperaci, že v případě sepnutí digestoře se vypne odtah VZT v blízkosti kuchyně a běžel by pouze přívod vzduchu v dostatečné vzdálenosti, kdyby nestačilo, tak mám v blízkosti digestoře okno, které mohu případně otevřít, například v případě, kdy digestoř poběží naplno. A co se týče těsnosti, tak že bychom vývod digestoře opatřili nějakou kvalitní těsnou klapkou?

2) Dále řeším detail tepelného mostu v nadpraží u HS portálu. Obvodové zdivo bude sendvič (keramické tvarovky 300 mm a ETICS 200 mm, rozpětí otvoru 4,5m. Tepelný most v prahu je vyřešený systémovým prvkem výrobce oken, ale překlady s vloženou izolací jsou u překladu do 3 m a překlady nad 3 m jsou železobetonové a není tam vložená izolace. Navíc si myslím, že předsazená instalace okna mi tepelný most úplně neřeší, protože tloušťka rámu HS portálu je poměrně široká? Nevím o kolik by se muselo předsadit, aby to fungovalo? Druhá varianta by bylo udělat dva menší otvory, ale říkám si, jestli není nějaké řešení, protože domu s okny na velká rozpětí je vidět v poslední době dost.

Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
odpovídám dle jednotlivých otázek,
1) řešení digestoře je několik. Jednak je možné řešit digestoř cirkulací, pokud je kvalitní v kombinaci s odtahem řízeného větrání umístěného v technické místnosti tak k šíření pachů nedochází. Možností je také kombinace řízeného větrání a digestoře (někteří výrobci umožňují, například Jablotron). A poslední je řešení odtahu digestoře "klasicky" vně objektu skrze samostatný průduch, který ale obsahu speciální ventil, který se v případě nevyužívání digestoře vzduchotěsně uzavře (jedná se však o velmi nákladné řešení).

2) Tento detail je řešitelný většinou vložením výkonnější tepelné izolace. Nicméně je dobré tento detail konkrétně posoudit a probrat s projektantem.

Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk