Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.21 / dotaz č. 123593
Dobry den,

Rad bych se vas zeptal na otazku provedeni privodu externiho vzduchu do krbu.

Zasilam vam skicu pro lepsi predstavivost.

Mam tesne vedle sebe dva kominy. Na jeden je napojen krb, na druhy pak privod externiho vzduchu ke krbu. Oba kominy jsou od sebe oddeleny, avsak jsou blizko u sebe. Privod externiho vzduchu je proveden z pradelny kde je vsak mrizka do exterieru pro cerstvy vzduch, mistnost neni vlhka, nejaka vlhkost tam je kvuli pradle na snurach ale nic nikde nekondenzuje, steny jsou suche.

Muj problem spociva v tom ze mam maly tah komina. Drevo mam vyschle, tam problem neni. Pokud krbu otevru dvirka aby si nasal vzduch z mistnosti kde je umisten (obyvaci pokoj) a necham je otevrene tak neni problem a vse krasne hori, v okamziku kdy dvirka zavru tak jak mam, komin je horky, tak mi prestane horet drevom cerni se enormne sklo na krbu a drevo nehori tak jak ma.

Podle me mam problem s prisavanim externiho vzduchu.

Je mozne ze si komin ze zhora nasava do krbu spaliny z vedlejsiho komina ktery je velmi blizko ? Pote se „pere“ vzduch z pradelny ze zdola a mozne spaliny ze zhora komina u vyusteni do krbu ?

Nahore nad kominem je striska proti zatekani od kominu, ale je postavena dle norem a korektne.

Je resenim nahore na kominu uzavrit komin kterym by mohl ze zhora proudit externi vzduch ?

Dekuji za radu
S pozdravem
Ano, lze souhlasit s Vaším tvrzením, že uvedené indicie směřují k detekci problému na straně přívodu vzduchu pro spalování.

Ve Vašem dotazu jste správně detekoval i problémy, tedy jednak možnost nasávání spalin do vzduchového průduchu a jednak celkovou „otevřenost“ soustavy přívodu spalovacího vzduchu.

1.- nasávání spalin – pokud je výfuk spalin a nasávání vzduchu umístěno v jedné rovině, a ještě blízko u sebe, je pravděpodobnost ovlivnění vysoká. V podobných případech by výškový rozdíl mezi výfukem spalin a přisáváním vzduchu měl být minimálně 0,30 m. Pokud tato podmínka není splněna dochází k částečnému nasávání spalin do přívodu vzduchu. To sice v obecné rovině negativně ovlivňuje spalovací proces, ovšem obvykle nikoliv tak výrazně, jak popisujete.

2.- „otevřenost systému“ – pro správnou funkci jakékoliv tlakové soustavy je ideální, pokud má pouze jeden vstup a jeden výstup. Ve Vašem případě je výstupem ukončení komínu, ale vstupy jsou dva, tedy nad střechou a v prádelně. Spotřebič a komín při správném fungování vytváří podtlak (komínový tah), díky kterému mohou být odváděny zplodiny a současně může být nasáván vzduch pro spalovaní. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že jakékoliv překážky na straně přívodu vzduchu ovlivňují komínový tah jako ztráty. Ve Vámi uvedeném případě tedy mohou být ztráty několika způsoby, a to podle tlaku a teploty v prádelně a v okolí vyústění. Vzhledem k dálce vedení z prádelny, lze očekávat, že i při rovnosti tlaků vně a uvnitř budovy, bude vzduchový průduch primárně odvětrávat prádelnu, a současně i spotřebič. Vytvoří se tak tlaková ztráta, která se bude blížit disponibilnímu tahu komína, což se projeví Vámi popsanými příznaky.

Řešením je upravit soustavu tak, aby měla jen jeden vstup, a to buď z prostoru nad střechou nebo z prádelny. Vzhledem k tomu, že tlaková ztráta vertikálního vedení nad odbočkou ke spotřebiči je větší než tlaková ztráta z přímo větrané prádelny, lze doporučit Vámi navržené zaslepení přívodu vzduchu nad střechou.

V případě, že by i po této úpravě problémy přetrvávaly, lze provést měření průtoků a tlaků jak na přívodu vzduchu, tak na komínu. Tuto práci by měl být schopen provést jakýkoliv kominík.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk