Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.21 / dotaz č. 123612
Dobry den,
Radi by sme si nechali poradit pri vybere kurenia a chladenia do domu. Aktualne je vo faze studie. Kurienie si vieme predstacit aj elektricke podlahove. Ale nevieme ako ku takemu kureniu spravne chladit dom v lete (Bratislavske tepla zacinaju byt obcas neunosne). Co spravne vybrat ak by sme chceli ist cestou pasivneho domu alebo sa tomu co najviac priblizit? Tepelne cerpadlo je ta spravna cesta?(dokaze kurit aj chladit)
Pre viac info ma nevahajte kontaktovat.
S pozdravom,
Dobrý den,
obecně lze říct, že jedna správná cesta neexistuje. Co se týká vytápění, tak máte spoustu možností a ideální je návrh přizpůsobit tomu, co od domu čekáte, jaké má ztráty atd.

Co se týká letního provozu, tak hlavní cílem by měl být návrh domu takový, aby k přehřívání vůbec nedocházelo. To ej spojeno s orientací domu, tvarem domu a střechy a návrhem systému venkovního stínění. Tím dosáhneme dobré tepelné pohody i v letním období. Pokud jste na teplo opravdu citlivý, tak je možné využít k přichlazení jak reverzní chod tepelného čerpadla, tak například chlazení vřazené do systému řízeného větrání.

Doporučuji vám kontaktovat projektanta vytápění a větrání, který by s vámi měl zvolit tu nejlepší variantu pro váš konkrétní dům.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk