Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.21 / dotaz č. 123671
Dobrý den,
jsme rozhodnuti stavět pasivní dům, nyní hledáme pozemek ke koupi.
Máme několik dotazů ohledně této problematiky a budeme vděční za jakékoliv odpovědi :)
Zde jsou dotazy:
1. Lze koupit pozemek a pak až vybírat dům?
2. Jsou specifické požadavky na pozemek pro pasivní dům?
3. Jaká je opravdu reálná cena 2 patrového pasivního domu o užitné ploše cca 150m2 i s technologiemi?
4. Lze vzít hypotéku na cenu celého domu i s dokončovacími pracemi a technologiemi?
5. Jak to funguje s dotacemi? Je dotace jistota při splnění standardu a kdy je částka vyplacena?
6. Musí mít tepelné čerpadlo a podlahové topení ještě elektrokotel?
7. Vyplatí se rekuperace vzduchu když je podlahové vytápění?
8. Jak se čistí trubky řízeného větrání?
9. Jak funguje decentralizované řízené větrání pro jednotlivé pokoje?
10. Může být v kuchybni digestoř s odahem ven?
11. Jak je to jinak s výpary z častého vaření v případě řízeného větrání?

Dobrý den,
na tyto a další základní dotazy vám nejlépe zodpoví náš seminář, který pravidelně pořádáme (pro velký zájem budeme přidávat další termín v průběhu březen/duben): https://www.pasivnidomy.cz/akce/jak-postavit-kvalitni-dum-695/1032

Odpovědi u jednotlivých bodů, obecně je to ale celý koncept domu, což probereme v rámci semináře a případně doporučuji probrat s vaším projektantem nebo architektem:
1. určitě lze, pokud půjdete cestou individuálního návrhu, tak dům bude přizpůsoben právě specifikům daného pozemku. Nicméně z hlediska posouzení pozemku doporučuji již v k výběru přizvat projektanta/architekta, který vám pomůže
2. obecně ne, pasivní dům lze postavit téměř kdekoliv, ale ideální pozemek (nestíněný z jižní strany atd.) vám to velmi usnadní.
3. na to nelze odpovědět, cena pasivního domu, bude velmi podobná (možná stejná) jako běžného domu. Ale celkovou cenu nelze takto říci. Je to podobná, jako dotaz: kolik by mně stálo auto se 4 koly a 4 místy k sezení.
4. Ano, lze, v této otázce ale doporučuji kontaktovat finančního poradce, nebo probrat s některou bankovní institucí.
5. Pokud splníte standard pasivního domu, tak dotaci dostanete. Žádá se obvykle v momentě, kdy získáte stavební povolení a dotace je vyplacena po kolaudaci objektu. Více naleznete na www.novazelenausporam.cz
6. Pokud bude dům vybaven tepelným čerpadlem, tak to v sobě "defakto" elektrokotel obsahuje. Další zařízení v podobě elektrokotle není potřebná.
7. Rekuperace vzduchu s podlahovým vytápěním nesouvisí. Rekuperace vzduchu vám zajišťuje výměnu vzduchu v objektu a stará se tak o neustále vyvětrané, zdravá a komfortní prostředí. Tato technologie by měla být standardem v každém domě.
8. čistění je možné buď to od firmy, případně se prodávají i čistící sady (kartáč na peru na vrtačku například)
9. decentrální systém větrání funguje tak, že v daných místnostech jsou malé rekuperační jednotky, které se většinou starají o větrání právě dané místnosti, na dům jich je tak potřeba hned několik.
10. 11. řešení digestoře je několik. Jednak je možné řešit digestoř cirkulací, pokud je kvalitní v kombinaci s odtahem řízeného větrání umístěného v technické místnosti tak k šíření pachů nedochází. Možností je také kombinace řízeného větrání a digestoře (někteří výrobci umožňují, například Jablotron). A poslední je řešení odtahu digestoře "klasicky" vně objektu skrze samostatný průduch, který ale obsahu speciální ventil, který se v případě nevyužívání digestoře vzduchotěsně uzavře (jedná se však o velmi nákladné řešení).
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk