Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.21 / dotaz č. 123784
DOBRÝ DEN.
OBRACÍM SE NA VÁS S DOTAZEM OHLEDNĚ VÝPOČTU SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA PRO SRUBOVOU STĚNU.
MÁM DĚLAT VYTÁPĚNÍ DO SRUBOVÉ STAVBY A POLEMIZUJI S INVESTOREM OHLEDNĚ VÝPOČTU.
MÁ SRUB SMRK , KLÁDY OD 600-300, UŽ JE TO MIN 5 LET POSTAVENÉ, NETUŠÍM JAKOU MÁ DŘEVO VLHKOST.
KDYŽ PÁN ZPRŮMĚROVAL POUŽITÉ KULÁNY, TAK BUDE PRŮMĚR OD NĚHO STANOVENÝ 375MM. NECHCE ZEVNITŘ UDĚLAT OPATŘENÍ ABY VYHOVĚL POŽADAVKŮM NA STĚNU.

KDYŽ JSEM PROČÍTALA PŘÍSPĚVKY NA PORTÁLU MPO NAŠLA JSEM TAM, ŽE BY SE MĚLA TEPELNÁ VODIVOST POČÍTAT =0,18. TAK BYCH UVAŽOVALA JÁ.
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/11714

PÁN NELENIL, A SDĚLIL MI ŽE MU JEDNA PANÍ z Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského, SDĚLILA ŽE SE TYTO STĚNY POČÍTAJÍ JINAK A S JINÝMI HODNOTAMI TEPELNÉ VODIVOSTI.
PRO PRŮMĚR DŘEVA 420mm JIM ZKOUŠKY VYŠLY S TĚMITO HODNOTAMI.
SOUČINITEL TEPELNÉ VODIVOSTI DLE ČSN EN 12 664 0,095W/mK
SOUČINITEL PROSTUPU TEPLA DLE ČSN EN ISO 8990 0,299 W/m2K


NEVÍM JAK TEDA POSTUPOVAT, ABY SPLNILA PRINCIP VÝPOČTŮ DLE NOREM ADOPRACOVALA SE K TEPELNÉ ZTRÁTĚ.
DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ


Dobrý den
zcela souhlasím s vaším pohledem na výpočet dle normy, bych také použil normovou hodnotu 0,18 W/mK . Další dostupné zdroje říkají, že tepelná vodivost smrku se pohybuje v rozmezí 0,113 - 0,339 W/mK při 12% vlhkosti.
Zkušenosti se sruby jsou však i takovéto:
V případě srubu a roubenky je tomu trochu jinak. Zde veškeré tepelně-izolační vlastnosti zajišťuje dřevo samotné. Aby stěna srubu či roubenky splnila požadavek normy na součinitel prostupu tepla, musela by dosáhnout tloušťky kolem půl metru. To je nejen technicky téměř nemožné, ale i značně neekonomické. Některá měření v již realizovaných objektech však dokazují, že tloušťka stěny 300 mm z masivního dřeva dosahuje součinitele prostupu tepla nižší, než požaduje norma. Avšak výpočtově tento požadavek nesplňuje. Což znamená, že i pan investor může a patrně i má pravdu.
Odpověď tedy není zcela jednoznačná. Děláte li tedy výpočet a návrh pouze pro investora a na jeho odpovědnost, lze patrně přistoupit na jeho hodnoty Součinitele tepelné vodivosti (praxí je patrně potvrzena). Je li výpočet součástí nějakého úředního postupu např. PENB pak byste měla postupovat dle normy, nebo mít nějaký oficielní dokument z výzkumného a vývojového ústavu dřevařského, pro případnou obhajobu.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk