Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.3.21 / dotaz č. 124277
Dobrý den,
budeme stavět RD v pasivním standardu. Jedná se o jednopodlažní dům 17,5cm VPC + 30 cm EPS. Ztráta by měla být někde mezi 2,5-3Kw. Dle výpočtu od projektanta bychom se měli dostat na dotaci B.2 , když použijeme TOP okna, TOP rekuperaci a tepelné čerpadlo země voda.
Můj dotaz je směřován k použitým technologiím v takovém domě. Jako vytápění je plánována teplovodní soustava. Ale hodně firem(topné el.kabely či folie atd) mě od toho odrazuje, protože ty ztráty jsou tak malé, že investice do teplovodního systému ztrácí smysl. Stejně tak regulovatelnost minimální a setrvačnost velká. Jaký je váš názor?
To mě také vede k dotazu ohledně zdroje tepla. Oželíme dotaci B.2 třeba i B.1.
Uměl bych si představit aktivní rekuperaci ( Jablotron Futura + Coolbreeze) pro rekuperaci a vytápění a chlazení = vesměs stabilní teplota přiváděného vzduchu celoročně. V zimě by byly použity sálavé panely/ topné fólie ve stropu pro doladění tepelného komfortu v místnosti.
TUV ohřívat boilerem.
Nebo jaké rozumné řešení by jste mi doporučili? Když se zeptám dodavatele nějakého systému, vždy je nejlepší jejich řešení.
Velmi děkuji za váš nestranný názor. Případně bych dodal nějaké podklady.
Dobrý den,

k Vašemu dotazu budu odpovídat mírně v obecné rovině, jelikož Váš konkrétní dům neznám. Z mého pohledu, co se týče tepelného čerpadla pro objekt s takto malou spotřebou, nejeví se tepelné čerpadlo jako ekonomicky návratné v takovém čase jako topné folie či rohože. V takto zatepleném objektu opravdu stačí k vytápění elektřina a pokud si zpracováváte výpočty návratnosti jednotlivých zařízení+životnost, asi Vám to tepelné čerpadlo nevychází nejlépe. Druhým pohledem je průkaz energetkcé náročnosti budovy. Ten Vám při aplikaci topných rohoží spadne v hodnocení dolů a v určitém případě se může stát, že čistě s elektřinou na topení Vám to nevyjde (pomáhá krb, ale nevím, jestli v objěktu Vašeho typu něco takového bude kvůli nízkým tepelným ztrátám) a budete muset "dohánět" ekologii domu dalšími systémy - fotovoltaika, solary, rekuperace odpadních vod atd....což pak jsou vícenáklady a technologie, které možná ani vůbec nechcete. Na třetí stranu je to o životnosti technologií, s čímž je třeba též uvažovat. Takže pokud to shrnu, technicky a ekonomicky je řešení přitápění v objektu elektřinou v pořádku, není to příliš trend co se týče ekologie a ukazatelů PENB a také Vás to může připravit o nějakou dotaci v rámci B u Nová zelená úsporám. Teoreticky bychom uměli zpracovat nějakou energeticko-ekonomickou studii, pokud by jste byl na vážkách jak dále.
Děkuji a zdravím. Pavel Štajnrt
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk