Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.3.21 / dotaz č. 124407
Dobrý den, chystáme se renovovat dům z 50.let, kde je vše původní. Fasáda je poměrně členitá, zároveň nevím jak je to s “dýcháním” domu, moc se mi pro to nechce do zateplení polystyrenem. Dům vlhne z jedné strany, prý když se topí, tak to nedělá. Podřezat by bylo žádoucí? Co možnost obkopání? Určitě chceme vyměnit okna, budeme potřebovat vybrat která, snad by nám mohla přispět dotace. Dům je také jen částečně podsklepený, nezateplený od země... Stávající plynový kotel už dosluhuje, existuje nějáká ekologičtější varianta topení a ohřevu vody v tak starém domě? Dále nás napadlo sbírání šedé nebo dešťové vody na splachování, jsou nějáké systémy pro takové úpravy? Jáké další úpravy pro rekonstrukci starého domu se doporučují? Otázek je milion.
Dobrý den,
dotazů je mnoho a nejlépe vám na ně zodpoví zkušený architekt nebo projektant, který by se na daný dům i podíval a doporučil jaká opatření jsou pro daný dům ideální. Vybírat můžete ze seznamu prověřených a zkušených firem na https://www.pasivnidomy.cz/firmy/

Obecně je potřeba k objektu přistupovat citlivě, aby byl zachovaný ráz budovy a původní architektura, ale zároveň aby se komfort a standard bydlení posunul do dnešní doby. Možností je hodně, jednak je potřeba vyřešit vlhkost (některým ze zůsobů sanace), dále výměna oken a také vylepšení tepelně izolačních vlastností obálky budovy. Až na základě těchto úprav je dobrá navrhovat zdroj vytápění případně systém větrání pro daný dům. Reálně může nastat situace, kdy dům bude velmi úsporný a jako zdroj v něm zůstane malý kondenzační plynový kotel.

Doporučuji se obrátit na projektanta a dále s ním vše řešit a naplánovat. Samozřejmostí je poté možnost využití některého z dotačních programů.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk