Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.21 / dotaz č. 124594
Dobrý den, budeme stavět rodinný dům v Dobříši a naším záměrem bylo ho udělat co nejméně energeticky náročný. S projektantem jsme byli domluveni na pasivním domu, ovšem dnes nám přišla projektová dokumentace a hodnota tepelné ztráty je 20kWh a pořeba tepla na vytápění je 50mWh na rok.. dům má vytápěnou plochu 180m^2 a je dvoupodlažní. Ráda bych Vás požádala o radu. Jsou tyto hodnoty opravdu reálné? Hodnoty součinitele prostupu tepla jsou u stěn 0,12, u střechy 0,14 a u podlahy 0,24. Ráda Vám pošlu i další podklady k domu vč. půdorysu.

Moc mi pomůžete. Všude jsme se dočetli že na vytápění je u pasivních domů potřeba 15kWh/m^2 nejvíce. a to by u nás znamenalo nějaké 3MWh, proto mi to přijde zvláštní.

také bych ráda uvedla, že uvažujeme tepelné čerpadlo vzduch voda, rekuperaci, a podlahové vytápění.
Dobrý den,
vaše parametry domu jsou reálné, nicméně nejspíše neodpovídají vašemu zadání a standardu pasivního domu. Popsané součinitele prostupu tepla jsou také na hraně možné splnitelnosti nízkých ztrát pasivního domu. Doporučuji na to projektantu upozornit a pokud si nebude vědět rady, tak požádat o externí optimalizaci vašeho projektu. Tuto službu také nabízíme. V případě zájme mne neváhejte kontaktovat na libor.hruby@pasivnidomy.cz
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk