Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.21 / dotaz č. 124784
Dobrý den,
V rekonstrukci stávající RD řešíme umístění krbové vložky a rádi bychom využili stávající komínové těleso, které bylo prováděno několik let zpět. Pravděpodobné se jedná o systémové řešení Schiedel.
Bohužel ideální místo na krbovou vložku je vzdálené ca. 2m komínového tělesa (bráno osa-osa). Není tato vzdálenost příliš velká pro délku kouřovodu? Případně jaké podmínky je nutné splnit, nebo jaká je limitní tato vzdálenost.
Předem Děkuji
Delší horizontální kouřovod je vždy problematickým řešením, a to z několika důvodů. Jednak je zde nezanedbatelný vliv na funkční parametry odvodu spalin, problémem je zajištění kontrolovatelnosti a čistitelnosti a nad běžný rámec přibude i nutnost řešení interakce s vnitřními konstrukcemi a pohybem osob.

Prvním krokem by mělo být ověření funkčnosti navrhovaného řešení. To lze poměrně jednoduše simulovat výpočtem dle ČSN EN 13 384, což by měl s pomocí příslušného softwaru zvládnout každý revizní technik spalinových cest. Pokud výpočet nevyjde pozitivně, dává výsledek možnost provést úpravu návrhu tak, aby se docílilo funkčnosti.

Dalším krokem je pak praktické materiálové provedení a začlenění do stavby. Kouřovod v délce 2 metry by měl být v každém případě izolovaný a na všech kolenech opatřen dvířky pro kontrolu a čištění. Pro vyloučení vlivu na okolní konstrukce, jakož i pro zabránění kontaktu s osobami a zvířaty, se často kouřovod navíc oplášťuje nebo umísťuje do horizontální šachty. Samozřejmostí je dostatečná fixace – nesmí dojít k přenesení zatížení na hrdlo spotřebiče.

V podobných případech se vyplatí zadat řešení specialistovi v oblasti spalinových cest.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk