Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.21 / dotaz č. 124831
Dobrý den,

řeším nyní rodinný dům, který je z cca poloviny částečně podsklepený, podloží je skála cca od 80 cm. Chceme založit RD na pěnovém skle a dále pouze na základové desce tl. 250 mm (navrženo statikem). Koukal jsem na Váš detail a rozumím tomu správně, že je nutné odvodnit podloží pod deskami, jako máte v detailu, že např. 20 cm drtě, pak 600 mm pěnoskla a po té deska? Jde mi hlavně o nezámrz, aby mi s domem nědělal neplechu mráz. Budu muset odvětrat podloží desek kvůli vysokému radonu, úvaha, že udělám na skálu pouze pěnosklo (ve kterém bude odvětrání radonu) o tloušťce cca 500-600 mm resp. kolik je nutné pro splnění norem a pak desku je špatné řešení? Peru se dost se skálou, kde už nyní musím cca 2 m skály těžit.

Dobrý den,
u návrhu skladby štěrku z pěnoskla pod deskou záleží na několika faktorech. Jednak na zakládacích poměrech (to je nutné řešit se statikem) a také na propustnosti podloží. Na to je třeba dimenzovat konkrétní drenážní systém. Doporučuji kontaktovat někoho, kdo vám s tímto pomůže, například: https://www.refaglass.cz/

Co se týká tloušťky vrstvy pěnoskla (tedy tepelné izolace) tak tu je nutné dimenzovat podobně jako klasickou desku a její tepelně izolační vlastnosti. Obecně je tloušťka kolem 50-60cm dostačující.

Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk