Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.21 / dotaz č. 124905
Dobry den.
Pri rekonstrukci sklepnich prostor v Praze na Vinohradech se chystam instalovat dva plynove kotle o vykonu tesne pod 50kW, ktere by mely vytapet cca tri patra cinzovniho domu. K dispozici mam stary komin, 28m, prumer 150. Rad bych instaloval vhodnou kominovou vlozku, k tomu dle projektanta potrebuji presny propocet spalinove cesty, se kterou se potom mohu obratit na vyrobce kotlu.
K dispozici mam zpravu od kominiku, kde stoji:
Bylo zjištěno:
Zděný komín DN 150x150 cmm ukončený osinkocementovým nástavcem. Celková délka Je 28,20 m z toho nejmenší účinná délka může být 26 m. Komínový průduch od paty až po komínovou hlavu nemá žádné směrové změny.
Dekuji za zpracovani.

Dekuji za zpravu.
V zadání pro výpočet spalinové cesty chybí data týkající se spalinové cesty, která jsou pro výpočet nezbytná (konkrétní typ spotřebiče, připojení kouřovodu, apod.). Tyto parametry byly do orientačního výpočtu zpracovatelem dosazeny.
Orientační výpočet byl zpracován pro dva kondenzační kotle o výkonu 2x 24 kW s integrovanou pojistkou proti zpětnému tahu. Účinná výška komínu 28,2 m.
Varianta, kdy by byl vzduch ke spotřebičům přiváděn mezikružím, výpočtově nevyšla.
Dále byla výpočtem ověřena varianta s větráním kotelny (spotřebiče si berou vzduch z místnosti). Dimenze komínu 110 mm. Kouřovody od kotlů DN 80, kouřovod do komínu DN 80 (kotel vzdálenější od komínu) a DN110 (kotel blíže u komínu). U této varianty jsou splněny podmínky hmotnostního průtoku i podmínka provozních tlaků. Teplotní podmínka není splněna o 3°C.
Zvažovat lze i možnost děleného odkouření, kdy vzduch je do spotřebičů přiveden samostatným kanálem. Výpočtově vychází při zvětšení dimenze komínu, DN120 mm. Opět není splněna teplotní podmínka o 3°C.
Doporučujeme provést výpočet s přesnými daty. Pro výpočet je nutné mít zvolen konkrétní spotřebič.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Plyn
tisk