Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.21 / dotaz č. 124906
Jsem majitelem jednoho z nebytových prostorů umístěných v přízemí bytového domu. Všechny nebytové prostory mají samostatný rozvod a měření tepla, oddělený od rozvodů do bytů. Náš prostor je nad nevytápěnými sklepy, dvě stěny sousedí s nevytápěnými chodbami, dvě s venkovním prostorem a pouze část stropu je pod vytápěnými byty. V našem prostoru provozujeme kosmetiku, masáže a solária. Při vyúčtování tepla od r.2016 nám vzniká výrazný nedoplatek, protože spotřeba naměřená měřiči na radiátorech (přestože byla stejná jako předchozí léta), byly navýšena koeficientem na trojnásobek (až na 80% průměru) kvůli malé spotřebě tepla. Při reklamaci mi bylo vysvětleno že je to vše v souladu s vyhláškou 269/2015. Proč je toto pro mne problém. Už při rekonstrukci nebytového prostoru jsem investoval nemalou částku do rozvodu teplého vzduchu od provozovaných solárií. Tím jsem dosáhl výrazné úspory především v zimě, kdy je provoz solárií nejvyšší. Nyní mám platit za teplo dvakrát, jednou ve formě elektřiny pro solária, podruhé za teplo formou navýšení koeficientem. Navíc tím má investice do rozvodů tepla byla zbytečná. Jak se bránit této evidentní nespravedlnosti, kdy musím platit za teplo, které jsem prokazatelně neodebral ani nikomu přes zeď neukradl. Naopak vytápím přes zeď sousední nevytápěné chodby bytového domu. Pokud bych přešel na vytápění vlastním zdrojem, stejně bych musel zaplatit 40% z průměrné spotřeby, plus vlastní spotřeba, což toto opět činí nerentabilním. Tento způsob výpočtu tepla (přestože původní úmysl byl patrně správný), vnímáme jako velkou nespravedlnost. Provozoven v přízemích bytových domů s podobným problémem určitě není málo (pekárny, pizzerie, restaurace) a určitě si zaslouží slušné a spravedlivé zacházení. Nyní máme kvůli nařízení vlády provozovnu celou zimu zavřenou a přesto bude účet za teplo vysoký. Jakým způsobem mohu dosáhnout nějakého narovnání (např. prokázat skutečnost energetickým auditem)?
Jsme společenství vlastníků a pověřený správce je bytové družstvo.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
zjednodušeným principem rozúčtování nákladů podle vyhlášky č. 269/2015 Sb. je, aby náklady na vytápění, ve stejné budově, odpovídaly tepelným ztrátám těchto prostor. Vámi užívaný prostor je však vytápěn naprosto odlišně od způsobu vytápění ostatních prostor v budově. I když je vám umožněno vytápět prostor teplovodním systémem, jako ostatním nájemcům, používáte „raději“ el. přímotopy (solárium jako el. spotřebič, kde energie je užívána pro produkci UV záření na úrovni 0,3 W/m2, lze připodobnit k el. přímotopu).
Pro vás je však solárium primárně zařízením pro provozování podnikatelské činnosti a jeho tepelné zisky do vytápěného prostoru „pozitivním bonusem“. Při návrhu vyhlášky o rozúčtování nákladů na vytápění ale nebylo předpokládáno, že některý z nájemců (uživatelů, vlastníků….) si do vytápěného prostoru, o své vlastní vůli, pořídí takto výrazné zdroje vnitřních tepelných zisků.
Podle textu vyhlášky č. 269/2015 Sb. se domnívám že jediná možnost, které můžete využít je odpojení se od vnitřního rozvodu tepelné energie (tedy v případě, že k tomu dostanete svolení) a podílet se tak jen na platbách za základní složku.
Moje odbornost souvisí spíše s technickými aspekty využití energie a základní znalosti o legislativě, která nakládání s energií v ČR upravuje. K širší problematice uplatňování zmíněné vyhlášky je k dispozici stanovisko ERU (http://www.eru.cz/cs/teplo/casto-kladene-dotazy#26)