Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.21 / dotaz č. 125222
Dobrý den, řešíme zateplení novostavby RD v a chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně zateplení fasády pouze lepením - tzn bez mechanického kotvení. Byl mi doporučen systém Baumit StarContact z důvodu, že minimalizuje teplené mosty vznikající přes kotvy. Mám ale obavy, jestli takhle připevněný polystren bude dlouhodobě držet na fasádě a jestli není raději lepší realizovat fasádu klasickým způsobem - tzn. kotvit mechanicky kde v tomto případě bude polystyren líp připevněn ale na úkor horších tepelních vlastností kvůli tepelním mostům které možná nejsou až tak výrazné.

Ptám se z důvodu protože jsem nenašel na internetu zkušenosti lidí s tímto systémem, případně jestli mi prosím můžete doporučit RD (ideálně v okolí Brna) který byl tímto způsobem realizován a ideálně co nejstarší realizace a zeptal bych se přímo majitelů na zkušenosti - v katalogu pasivních domů CPD bohužel nejsou takhle detailní informace k dispozici)


Dům je 2-patrový, výšky 6,5m, má rovnou střechu, půdorys 8,6x10,7 zdivo ytong tl.25cm. EPS plánuji isover greywall tl.30cm. Dům se nachází v obci Borkovany (okres Břeclav) Dům je projektován na dotace NZÚ - B1
Dobrý den,
rozhodně doporučuji provést systém pouze s lepením kontaktního tepelného izolantu. Jedná se (u více výrobců) o certifikovaný systém, které je možné bez problémů použít. Obecně je potřeba zajistit dostatečně únosný a bezprašný povrch, což u novostavby není tak problematické. Výhoda je jednak v lepších tepelně technických vlastnostech a také v tom, že nebudete muset kotvy platiti a následně instalovat (čas + finance). Na příklady staveb doporučuji kontaktovat výrobce, určitě budou mít dostatek referencí. Tento systém není žádnou novinkou na trhu.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk