Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.21 / dotaz č. 125240
Dobrý den,

můj dotaz je jednoduchý, jak na centrální vysavač (vývod ven) a digestoří v pasivním domě?
U digestoře si myslím, že bude nutné mít recirkulační, aby dům prošel blow door testem.
U centrálního vysavače jsem moc info na internetu nenašel, výrobce tvrdí, že to v pohodě projde (Husky), já mám celkem obavy.
V domě bude garáž nepropojena s domem (nebude součást blow door testu), měl bych však v ní rád zásuvku na vysavač (s navinovací hadicí). Motor vysavače může být klidně v technické místnosti bez vývodu ven. Když by tedy vedla do garáže pouze trubka kvůli zásuvky, je to rizikové?
Nejideálněji bych měl samozřejmě vysavač v garáži a vývod přes zeď ven, pokud by to nešlo, spokojil bych se i s motorem v technické místnosti bez vývodu.

Dobrý den,
digestoř je ideální cirkulační s omyvatelnými filtry a správně dimenzované řízené větrání s odtahem v kuchyni. Je možné řešit i speciálními digestoři s vývodem ven nebo napojením přímo na VZT systém, nicméně tato řešení jsou cenově náročnější.

Co se týká centrálního vysavače tak je to podobné. Často se řešení motor a výfuk v rámci interiéru (např. technická místnost) a tím není vzduchotěsnost ovlivněna. Řešení s výfukem mimo vytápěnou obálku bych řešil především s projektantem řízeného větrání.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk