Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.21 / dotaz č. 125295
Dobrý den,
Potřeboval bych poradit ohledně garáže umístěné uvnitř pasivního domu. Dům je dvoupodlažní obdélníkového tvaru, kde 1PP má jižní stěnu zcela pod úrovní terénu. V 1PP chci umístit nevytápěné místnosti: garáž, technickou místnost a sklad potravin. 1.NP má většinu obytných místností. Počítám s rekuperací ve všech místnostech kromě garáže, tepelným čerpadlem vzduch-voda, solárním ohřevem vody, vnější žaluzie na jižní straně, třída B.1 možná i lepší.
Dilema spočívá v garáži, protože sekční garážová vrata Lomax Home asi nevyhoví na blowdooor test. Takže musím garáž prohlásit jako nevytápěnou, a nezapočítat ji do obálky budovy. Dveře do garáže musím dát venkovní, strop a stěny do přilehlých vytápěných místností zateplit. S jakým U mám počítat splnil B.1, při návrhu izolace na stropu a stěny garáže přilehlé k vytápěným místnostem? Nebo existuje jinou možnost, abych nemusel zateplovat stěny? Mohu mít oficiálně vytápěnou garáž, ale nezahrnout i do blowdoor testu? Chci čerpat dotaci Zelná úsporám a v tomto vidím riziko neuznání.
Rád bych přiložil půdorysy ve fázi studie, ale není kam.
Mám sice vystudované TZB vytápění, ale v projekci, již nepracuji a energetické náročnosti jsem se nikdy nevěnoval. Klidně mě zavolejte, budu jen rád, za každou radu.
Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
s garáží je to přesně tak jak píšete. Blowerdoor test se provádí omezený hranicí vytápěného prostoru. Vzduchotěsná rovina tak musí jít mezi vytápěným prostorem a garáží. V ten moment už můžete mít garážová vrata jakákoliv (nemusí vyhovovat tepelně izolačně, ani těsností, což by stejně nevyhověla). Garáž musí být navíc větraná, což znamená otvory, které by BD testem neprošli.

Snad je to takto pochopitelné.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk