Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.21 / dotaz č. 125334
Zdravím do Vaší firmy s dotazem k :
společný komín se sousedem ( dle Katastru hranice domu se sousedem vede podélnou osou komínu přes všechny průduchy, cihlový - 5x průduch : z toho soused 2x průduch, já 2x průduch, 1x průduch společný = záloha) :
- soused bez předchozího projednání se mnou přes můj dodatečný nesouhlas montuje na společný komín na jeho katastrální část další zařízení (mimo jiné satelity, kdy v místě šroubových spojů montáže cihly komínu praskly) :

- dotaz :
- lze na společný komín přes můj nesouhlas sousedem montovat na jeho katastrální část komínu jiná zařízení nepotřebná pro funkci komínu (např. satelit) ?
- je montáž dalších zařízení (např. satelit) nepotřebných pro funkci komínu v rozporu s nějakou normou ?
- je montáž dalších zařízení (např. satelit) nepotřebných pro funkci komínu následkem čehož došlo k prasknutí cihel v místě šroubových spojů kotvení satelitu v rozporu s nějakou normou ?

děkuji za odpověď
Bohužel se v této poradně nemůžeme věnovat právním otázkám. Tedy v tomto případě vlastnickým vztahům mezi sousedy.
Můžeme Vám poskytnout pouze technické odpovědi:
ad 1 - toto je otázka pro právníka
ad 2 - dle čl.6.5.3 ČSN 73 4201 není na komíny dovoleno připevňovat jakákoliv přídavná zařízení, která nepatří k příslušenství komína. Anténu lze připevnit pouze po provedení statického výpočtu, posudku o zamezení poškození komínu a posudku o přístupu k čištění.
ad 3 - rozpor s ČSN vyplývá z předchozí odpovědi. Na poškození komínu by měl reagovat kominík při provádění legislativně vymezené kontroly a čištění komínu dle zákona 133/1985 Sb. ve znění vyhlášky 34/2016 Sb., a to včetně vyhodnocení rizikovosti situace. Pokud došlo k poškození komínu měl by tuto závadu písemně ohlásit na místně příslušný stavební úřad, který by měl neprodleně provést kroky směřující k nápravě (tedy např. požadovat jednak demontáž zařízení, jednak opravu komínového tělesa).
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk