Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.21 / dotaz č. 125390
Dobrý den,
mám dotaz ohledně průměru nerezové komínové vložky pro zděný komín o výšce 10,5 m účinné výšky.
Předpokládaný spotřebič 20 kW peletový kotel s účinností 94% s odtah. ventilátorem.
K dopojení bude použit kouřovod DN 130 mm, 2 kolena 45 st. Kominík navrhl 160 mm s regulátorem tahu, mám obavu, že je to příliš, kvůli teplotě spalin a jejich rychlosti. Výrobce kotle deklaruje modulaci výkonu 5-20 kw, teplotu spalin 80-130 st.
Lze určit nejvhodnější průměr komínové nerez vložky ?
Děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro dimenzi komínu 140 mm (s požadavkem na tah 10 Pa). Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C).
V orientačním výpočtu byla ověřena dimenze 140 mm, tj. nejmenší možná dimenze pro spalování pevných paliv v komínech s přirozeným tahem. Pro tuto dimenzi jsou splněny všechny podmínky při plném zatížení spotřebiče (technická data spotřebiče při plném výkonu). Při částečném zatížení spotřebiče podmínky splněny nejsou. Rychlost proudění spalin vyšla 0,35 m/s (normovaná hodnota je 0,5 m/s), teplotní podmínka není splněna o 18,1°C a tlaková podmínka není splněna o 0,1 Pa.
Teplotní podmínku lze, obecně, zlepšit zvýšením tepelného odporu komínové konstrukce nebo zmenšením dimenze vložky, což je možné v případě, že výrobce deklaruje hodnotu přetlaku na ventilátoru, případně požadavek na tah 0 Pa (spalinová cesta je přetlaková).
Naopak, větší dimenze vložky, teplotní podmínku i rychlost proudění spalin zhorší.
V případě přetlakového provedení spalinové cesty je možné zmenšení dimenze vložky, což zlepší teplotní podmínku i rychlost proudění spalin.

Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk